2011 yılında dünyada yaşanan olaylar

2011 yılına damgasını vuran olayları sizler için derledik..

2011 yılında dünyada yaşanan olaylar
2011 yılının en önemli haberi Bin Ladin'in öldürülmesi Amerikan haber ajansı Associated Press'in Amerikalı editörler ve haber müdürleri arasında yaptığı ankete göre, bu yılın en önemli haberi terör ağı El Kaide'nin lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesi.

247 kişinin görüşüne başvurulan ankette, Bin Ladin'in Amerikan komandoları tarafından Mayıs ayında Pakistan'da öldürülmesi 128 kişinin oyuyla yılın en önemli haberi olarak birinci sırada yer aldı.

2011 yılında dünyada yaşanan olaylar

2011 yılına damgasını vuran başlıca haberler şu şekilde yer aldı...

1- El Kaide Lideri Usame Bin Ladin'in Pakistan'da kara operasyonu sonucunda öldürüldüğü bildirildi.
2- Japonya'da meydana gelen 9.0'lık deprem,
3- 9.0'lık depremin ardından meydana gelen tsunami,
4- Rusya'da Lokomotiv Yaroslav'lı buz hokeyi oyuncularını taşıyan yolcu uçağı kalkıştan kısa bir süre sonra alev alarak düştü. Kazada 43 kişi öldü,
5- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ABD'nin ünlü dergisi Time'ın 28 Kasım tarihli Avrupa, Asya ve Güney Pasifik baskılarında 'Erdoğan'ın Yolu' başlığıyla kapak olmuştu.
6- Libya lideri Muammer Kaddafi Nato güçleri tarafından öldürüldü,
7- Apple'ın efsanevi patronu Steve Jobs, pankreas kanserinden hayatını kaybetti.
8- Arjantin'de düzenlenen Copa Amerika'da finalde Paraguay'ı 3-0 yenen Uruguay şampiyon oldu,
9-Galler Prensi William'ın Kate Middleton ile evliliği,
10- İngiliz şarkıcı Amy Winehouse, Londra'daki evinde ölü bulunmuştu.
11- Call of Duty: Modern Warfare 3 oyunu,
12- İrene kasırgası ABD'nin doğu kıyısını vurmuştu, 2 milyondan fazla kişinin evlerini terk etmeleri istenmişti. New York'taki Queens Forest Hills bölgesinde şiddetli rüzgarın ardından bazı ağaçlar devrilmişti.
13- Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, görevinden istifa etti,
14- 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nı Azerbaycan kazandı,
15- Norveç'in başkenti Oslo'da başbakanlık binasının bulunduğu bölgeye bombalı saldırı yapıldı. 7 kişi öldü, 15 kişi yaralandı. Hemen sonra Oslo yakınlarında bir adada bulunan gençlik kampını basan Anders Behring Breivik isimli kişi adada bulunan 85 kişiyi katletti,
16- Litfanya'da yapılan 2011 Avrupa Basketbol Şampiyonası 2. tur E Grubu'ndaki 3. ve son maçındaki Türkiye, Sırbistan'a 68-67 yenildi.
17- Mısır'ın İskenderiye şehrinde bir kiliseye düzenlenen intihar saldırısında 21 kişi hayatını kaybetti, 80 kişi yaralandı,
18- Taliban askerleriyle çatışan ABD ordusunun Afganistan'da çatışması,
19- NBA Ligi seçmelerinde (Draft) ilk üç arasına girerek Türk oyuncular arasında bir ilki gerçekleştiren ve tarihe gecen 19 yaşındaki milli basketbolcu Enes Kanter, Utah Jazz takımı tarafından seçilerek Mehmet Okur ile takım arkadaşı olmuştu.
20- 47 bin 230 tonluk Liberya bandıralı Rena, Yeni Zelanda açıklarında batması,
21- Las Vegas'ta yapılan IndyCar Dünya Şampiyonası yarışlarında meydana gelen kazada iki kez dünya şampiyonu olan Dan Wheldon hayatını kaybetti,
22- Green Bay Packers futbol takımının Amerikan Futbol Ligi'nde Super Bowl'u kazanması,
23- Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FİFA), Hamit altıntop'un, 2012 Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nde Kazakistan'a attığı golü, 2010 yılının en iyi golü ödülüne layık görülmüştü. Ödül töreninde Altıntop ve golü attığı kaleci Sıdelnıkov yan yana gelmişti.
24- IMF'nin eski başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın otel personeline cinsel saldırıda bulunduğu iddia edildi,
25- UEFA Avrupa Ligin'de finalde Braga'yı 1-0 yenen Porto 2.kez kupayı müzesine götürdü.
26- Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nde (NBA) 2010-2011 yılı şampiyonu Dallas Maverıcks oldu,
27- Avrupa'nın en yüksek ve en aktif volkanı Etna yanardağının hareketlenmesi ,
28- ABD'de kızını öldürmekle suçlanan Casey Anthony'nin beraat etmesi,
29- UEFA Avrupa Şampiyonlar Ligi B grubunda Trabzonspor İnter'i deplasmanda 1-0 yenmiş ve tarihinde ilk kez oynadığı grup maçında galibiyet elde etti.
30- İtalya’nın eski Başbakanı Silvio Berlusconi’nin reşit olmayan bir kızla fuhuş yaptığı iddia,
31- İspanya Kral Kupası finalinde Barcelona'yı yenerek, 18 yıl aradan sonra kupayı kazanan Real Madrid'in kutlamaları, Başkent Madrid'de sabaha kadar sürmüştü, gecede en çok konuşulan olay, kutlamalar sırasında Sergio Ramos'un otobüs üzerinden kazanılan Kral Kupası'nı düşürmesi olmuştu.
32- ABD'li sinema oyuncusu Peter Falk (Komiser Columbo) hayatını kaybetti,
33- Milli bayan dalgıç Sahika Ercümen, Avusturya'nın Weıssensee Gölü'nde buzun altından 110 metrelik mesafeyi geçerek ‘Buzaltı Yatay Dalış’ rekorunu ve Mısır'ın Dahab kenti Blue Hole Dalış noktasında da Dünya Sualtı Sporları Konfederasyonu (Cmas) sabit agırlık dikey dalış kategorisinde 70, sabit ağırlık paletsiz kategorisinde 60 metreye inerek iki ayrı dünya rekorunu daha kırmış oldu.
34- Fransa’da yayınlanan spor gazetesi L'equıpe, Fransa birinci Basketbol Ligi takımlarından Cholet'i çalıştıran Türk antrenör Erman Kunter'i ''Yılın Adamı'' seçmişti.
35- Paris'te Son Tango filminde rol alan oyuncu Maria Schneider 58 yaşında Paris'te hayatını kaybetti.
36- The Sims Medieval ve Crysis 2 oyunları yayınlandı.
37- 2011 Ragbi Dünya Kupası Yeni Zelanda'da düzenlendi.
38- İngiliz oyuncu Elizabeth Taylor hayatını kaybetti
39- Dünya Halter Şampiyonası'nda erkekler 69 kiloda Mete Binay koparmada 157 kiloluk kaldırışıyla altın madalya kazanmıştı.
40- Slovenya Cumhuriyeti'nin 3. Başbakanı Andrej Bajuk hayatını kaybetti
41- Brezilya'daki okul baskınında 12 çocuk yaşamını yitirdi.
42- İspanya'da faaliyet gösteren ayrılıkçı ETA örgütü 43 yıllık terör döneminin ardından silah bıraktı,
43- Google, yeni sosyal ağ projesi Google+'ı duyurdu.
44- Kuzey kore lideri Kim Jong İl ölümü,
45- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelere yaptığı ziyaretin son ayağı olan Libya'nın başkenti Trablus'a gelmişti.
46- İsrail ile Hamas arasında esir değişimi konusunda anlaşılmıştı. Anlaşma kapsamında İsrailli asker Gilad Salit İsrail'e dönmüştü.
47- Afganistan Yüksek Barış Konseyi Başkanı ve Eski Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani, evine düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmişti.
48- Yaklaşık 3 milyon kişinin kuraklık yüzünden açlık çektiği Somali'ye başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan olmak üzere Türkiye'den bir ekip Somali'nin başkenti Mogadisu bölgesindeki Kızılay kampını ziyaret etmişti.
49- Tayland'da parlementoda yapılan oylamada Yıngluk Shinawatra, ülkenin ilk kadın başbakanı seçilmişti.
50- Şili'nin güneyindeki Puyehue Yanardağı faliyete geçmişti.
51- Uzay mekiği Endeavor, son yolculuğunu yapmıştı.
52- Kuzey Kıbrıs Türk Cumnuriyeti'nin birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, yüksek tansiyon rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Denktaş'ı Bilkent'teki TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi'nde ziyaret etmişti.
53- Fildişi Kıyısı'nda devlet başkanlığını bırakmayan Laurent Gragbo'nun konutu kısmen yıkılmıştı. Gragbo, gözaltına alınmıştı.
54- Yeni Zelanda'da 6,3 büyüklüğünde deprem olmuştu. Ülkenin ikinci büyük kenti Christchurch'te meydana gelen depremde 240 kişi ölmüştü.
55- Rusya'nın Başkenti Moskova'daki Domodemova Havaalanı'nda teröristler saldırı düzenlemişti. Saldırıda 35 kişi ölmüş, 100'den fazla kişi de yaralanmıştı.
56- İngiliz Woolwich Ceza Mahkemesi, Wikileaks'ın kurucusu Julian Assange'in İsveç'e iadesine karar vermişti.
57- ABD'nin Missouri eyaletinde etkili olan ve Joplin kentini vuran kasırga felaketinde 139 kişi öldüğü, 900 kişinin de yaralandığı açıklanmıştı.
58- Tayland'da Muson yağmurlarının yol açtığı sellerde ölenlerin sayısı 237'ye yükselmişti.
59- Çin'in doğusu Ciciang eyaletinde hızlı trenin iki vagonunun raydan çıkarak köprüden uçması sonucu 39 kişi ölmüş, 192 kişi de yaralanmıştı.
60- ABD'nin Arizona eyaletinin Tucson kentinde düznlenen halka açık bir etkinlik sırasında Amerikalı Kongre üyesi Gabrielle Giffords, başından vurularak ağır yaralanmıştı.