Özel harekat polisine özel cihaz

Aselsan, yıllar sonra terörle mücadelede dağa çıkmaya başlayan özel harekat polisi için özel bir cihaz geliştirdi.

Özel harekat polisine özel cihaz
Zırhlı araç filosunu güçlendiren ve İnsansız Hava Aracı (İHA) alımı için bütçesine 9 milyon lira ödenek koyan Emniyet Genel Müdürlüğü, haberleşme alt yapısını modernize etmek için önemli bir projeyi hayata geçirdi. Son dönemde düzenlediği baskınlarla bölücü terör örgütü PKK'ya büyük darbe indiren Emniyet Teşkilatı için Doğu-Güneydoğu'daki 15 şehinde kullanılmak üzere "sayısal kriptolu" 10 bin telsiz alınacak.

DİNLENEMEYEN SİSTEM

İstihbarat Daire Başkanlığı, Doğu-Güneydoğu'da kullanılan polis telsizlerinin PKK mensuplarınca dinlenmesinin engellenmesi amacıyla yıl başında çalışma başlattı. Analog telsiz sisteminden biran önce sayısal kriptolu sistemine geçilmesi benimsendi. Bu amaçla çeşitli telsiz firmalarından görüş ve teklifler alındı. Osman Güneş'in İçişleri Bakanı olduğu dönemde yeni telsiz sisteminin kendilerinden tedarik edileceğine ilişkin ASELSAN'a yazılı taahhüt verildi. ASELSAN da kamu güvenliği için özgün dijital/kriptolu telsiz sistemini geliştirdi.

Milli kriptolu telsizler dinlenememesi dışında yol kontrolleri ve soruşturmalarda polisin işini kolaylaştıracak. Dijital DMR el, araç ve masa telsizleri 2012 yılı içinde; Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Van, Hakkari, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Urfa, Muş, Ağrı, Hatay ve Mersin gibi 15 il'e dağıtılacak. Proje 8 milyon liraya mal olacak. Bu sayede PKK'nın dağ ve şehir yapılanmasında faaliyet gösteren örgüt mensupları polisin telsizlerini hiçbir şekilde dinleyemeyecek.

GPS ÖZELLİĞİ VAR


2012'den itibaren kullanılmaya başlanacak dijital telsizler ile polisler birbirleri arasında veri gönderimi yapabilecek. GPS özelliği ile kırsal alandaki bir polisin yeri dahi nokta olarak bilinecek. ASELSAN, kendi özgün tasarımı olan sayısal telsiz sistemini uluslararası standartları uygun olarak geliştirdi. Emniyetten üst düzey bir yetkili, PKK'nın dinledikleri polis telsizine göre hareket ederek eylem öncesi ve sonrasına ilişkin plan yaptığını belirterek, "Örgüt telsiz haberleşmesine göre strateji belirliyordu. Alınan önlemleri ve kapama noktalarını öğreniyordu. Bundan sonra polis telsizlerini dinleyemeyecekleri için emellerine ulaşamayacaklar" dedi.

VERİ AKTARIMI İMKANI SAĞLIYOR

Milli kriptolu olarak geliştirilen sistem birçok özellik taşıyor. Telsiz üzerinden emniyetli ve süratli şekilde ses/veri (metin, grafik, kroki, resim vb.) haberleşmesiyle gerektiğinde telli veya mobil ortamdan kimlik kontrol, suç-suçlu sorgulama, parmak izi ve eşkal belirleme, coğrafi konum belirlenmesi gibi emniyet ve asayişe ilişkin faaliyetler birbirine entegre şekilde gerçekleştirilebiliyor. Sistemin sağladığı temel avantajlar ise şöyle:

* Analog sistemlerle uyumluluk: Halen kullanılmakta olan mevcut analog telsizlerle uyumlu. Analog sistemlerden sayısal teknolojiye geçişi kademeli olarak gerçekleştirme imkanı sunuyor.

* Mevcut Frekans Bantlarının Kullanımı: Kamu güvenliği kurumlarının sahip oldukları mevcut frekanslarda (UHF veya VHF) analog sistemlerle birlikte bir bozulmaya yol açmadan kullanılabiliyor.

* Milli Kripto: Sayısal kriptolu telsiz sisteminde tamamen milli kriptolar ile haberleşme emniyeti sağlanıyor. Ülke güvenliği açısından hassas bilgilerin korunması milli olarak korunuyor.