Gümüşhane’de Herfene Geceleri Devam Ediyor

Gümüşhane Kültür, Sanat, Gençlik ve Spor Kulübü tarafından kış aylarında her Cumartesi günü yapılan “Herfene” geleneği devam ediyor.

Gümüşhane’de Herfene Geceleri Devam Ediyor
Programın bu haftaki onur konuğu Yüce Auto Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yüce oldu.

Zafer Meydanında bulunan dernek binasının en üst katında düzenlenen etkinliğe Vali Dr. Yusuf Mayda, Garnizon Komutanı Albay Şerafettin Yılmaz, Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel, Skoda Yüce Auto Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yüce, Galatasaray Spor Kulübü Divan Kurulu üyeleri Alp ve Tunç Öner, dernek yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlik öncesinde “herfene”nin ne olduğunu ve niye düzenlendiği hakkında konuklarına bilgi veren dernek başkanı Talat Ülker, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde farklı adlarla yapılan etkinliğe ‘elfene’, ‘erfene’, ‘herfene’ gibi isimler verildiğini söyledi. Herfene’nin kış gecelerinde köylerde orta yaş grubunun bir araya gelerek, masraflarını ortaklaşa karşıladıkları, birlikte yiyip içtikleri, sohbet ettikleri ve birlikte türkü söyledikleri program olduğunu ifade eden Ülker, dernek faaliyetleri hakkında da bilgi verdi.

Ülker, dernek olarak Gümüşhane’nin kültür hayatına katkı sağlamak için 5 farklı şubede çalıştıklarını belirterek, “Süreli yayın şubemiz ‘herfene’ adında mevsimlik olarak bir sanat ve düşünce dergisi çıkarıyor. Halk oyunları şubemiz her yıl 3-4 ekip hazırlayarak faaliyet gösteriyor. Spor şubemiz hentbol ve voleybol branşlarında ki takımlarımızla faaliyetini sürdürüyor. Yayın şubemiz çeşitli kitapların hazırlanmasında faaliyet gösteriyor.ÇALIŞMANIN TÜRKİYE’DE BİR ÖRNEĞİ YOK Misafirlerine dernek tarafından geçtiğimiz günlerde 3 bin sayfa ve 6 cilt olarak hazırlanan “Gümüşhane Halk Kültürü Antolojisi” hakkında da bilgi veren Ülker, kültürel alanda hakkında en az çalışma yapılmış işin Gümüşhane olduğu bilgisini verdi. Bunda Gümüşhane Üniversitesinin geç kurulmasının da etkisi olduğunu kaydeden Ülker, “Bu çalışma 20 yıla yakındır düşündüğümüz bir proje idi. Aydın Doğan Vakfı’nın katkıları ile kitaplarımızı hazırladık ve şuanda kitapçılardaki yerini aldı. Türkiye’de bir ilin folklorunu toplu olarak bir araya getirmiş başka bir örneği yok.” dedi

Programda daha sonra “Gümüşhane Halk Kültürü Antoloji” çalışmasında derlenen Gümüşhane türküleri seslendirildikten sonra patates, turşu ve çiğ köfteden oluşan menü misafirlere ikram edildi.

Programda ayrıca dernek yönetimi tarafından Herfene dergisi ve Gümüşhane Halk Kültürü Antolojisi seti Yüce ailesi ile Galatasaray Spor Kulübü yöneticilerine hediye edildi.
Kaynak: İHA