Tonga: Özgüven Markalaşmakla Kazanılır

Anadolu Genç İşadamları Derneği(AGİAD)’nin düzenlediği ‘İşinde başarıyı yakalayanlar’ adlı programa katılan Moda Life Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tonga, işletmelerde özgüvenin markalaşmaktan geçtiğini söyledi.

Tonga: Özgüven Markalaşmakla Kazanılır

AGİAD binası toplantı salonunda yapılan programa Anadolu İşadamları Federasyonu (ANFED) Başkanı Doğan Kaynak, AGİAD Başkanı Musa Aksoy ve Kırıkkale’nin ileri gelen işadamları katıldı. İşlerini iyi takip eden işletmelerin başarılarının arkasından geldiğini ifade eden Moda Life Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tonga, 1900 çalışanıyla bir aile olduklarını söyledi. Kendi ürettikleri malları aracı kurum olmadan kendilerinin sattığını anlatan Tonga, mobilya sektörüne atılmadan önce değişik iş kollarında çalıştığını belirterek, “1995 yılında kardeşlerimle birlikte mobilya sektörüne atıldık. 2000 yılına kadar başarılı olamadık. Daha sonra yükselmeye başladık. Bu başarı nereden geliyor, bir türlü idrak edemedim. Bu başarı Allah’ın bize bir takdiri oldu." dedi. Bir arkadaşının yardımıyla mağaza tutarak ürettikleri ürünleri satmaya başladığını söyleyen Tonga, “3 yıl bu şekilde geçti. Daha sonra mağaza sayımızı atırdık. Ankara’nın çeşitli semtlerinde büyük depolar oluşturduk. Ankara’da 100 evin 20’sinde Moda Life ürünlerini görmeye başladık. Ardından Kırıkkale’de büyük bir fabrika açık.” diye konuştu.
Ankara’nın ardından 15 ile daha mağaza açtıklarını açıklayan Tonga sözlerine şu şekilde devam etti: “Açılan mağazalara kendi yetiştirdiğimiz elamanları müdür yaptık. Bu bize büyük avantaj kazandırdı. Kısa sürede ailemiz büyüdü. Bu arada fabrikamızda yangın meydana geldi. Bu bizi yıldırmadı. Hiçbir işçinin işine son vermedik. Toparlandık. Şimdi Türkiye genelinde 250 mağaza hedefliyoruz. Daha sonra yurt dışına ihracata başlayacağız.”
Daha sonra konuşan ANFED Başkanı Doğan Kaynak ilk ticaretlerini Afrika’da yapmaya başladıklarını söyledi. Bu ticarettin oluşmasında yurt dışında bulunan Türk okullarının büyük payı olduğunu anlatan Kaynak, Afrikalı işadamlarının sadece İstanbul’da bulunan işadamlarıyla temasının bulunmadığını, Anadolu’daki işadamlarıyla da temas kurdurduklarını kaydetti. Kaynak, “Afrikalı işadamlarıyla sıcak temaslarımız oldu. Bu temaslarımız daha da artarak devam ediyor. Bu ticarette eğitimin katkısı çok büyük.” şeklinde konuştu. Avrupa’nın ekonomisinin kötüye gittiğini ifade eden Kaynak, “Avrupa’daki markaları Türkiye’ye getirin. Gelecek yıllar marka yılları olacak. Tüketici markaya daha çok önem veriyor." diye sözlerini tamamladı.