Chp Heyeti Deprem Bölgesi Van'da

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Prof.

Chp Heyeti Deprem Bölgesi Van'da
Dr. Binnaz Toprak, deprem felaketi yaşanan Van`da vatandaşın çok büyük sıkıntılar çektiğini belirterek, "Depremzedeler perişan durumda. Çadırlarda insanlar donuyor. Soba yaktıklarında ise ya yangın çıkıyor ya da zehirlenme riski ortaya çıkıyor" dedi.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi yine en büyük sıkıntıyı fakir vatandaşların yaşadığını gördüklerini belirten CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Binnaz Toprak, "Van`da da gördük ki, fakirler yurtlarını terk edememiş. Zenginler ise çoluk çocuklarının eğitimi ve kendi sefası için istedikleri bölgeye gitmiş. Burada kalanlar hala bu kış mevsiminde konteynır bekliyor. Evi oturulamaz olanlara konteynır verilmeli. Vatandaşın sıkıntısı giderilmeli" şeklinde konuştu.

CHP İl Başkanı Cemal Şen ile birlikte Basın İlan Kurumu`nun kurduğu Medya Merkezi`ni ziyaret eden CHP`nin İstanbul Milletvekilleri Binnaz Toprak, Faik Tunay ve İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, deprem bölgesinde yaşanan sorunları dile getirdi. İlde yaşanan sorunların küçümsenemeyecek boyutta olduğunu anlatan CHP`li Toprak, deprem felaketinin vurduğu Van`da vatandaşın çok büyük sıkıntılar çektiğini dile getirdi. Dışarıdan bakıldığında pek sıkıntı görülmediğini söyleyen Toprak, "Ama Van`da gördük ki,depremzedeler çok büyük bir sıkıntı yaşıyor. Çadırlarda tabiri caizse donuyorlar. Zaman zaman elektrik gidiyor. Yemeklerden şikayet ediyorlar. Su sıkıntısının olduğunu, yardımların adil dağıtılmadığını ve temizlikle ilgili büyük sıkıntılar yaşandığını belirtiyorlar. Önümüzdeki süreçte çok büyük hastalıklar olabilir. Çadırlarda üşümemek için soba yakılıyor. Çadır yangınları çıkıyor. Yine kömür oldukça zehirlenme riski olabilir. Hükümetin mutlaka Van`da yaşanan bu sorunları çözmesi gerekir" dedi. "PARLAMENTODA GRUBU OLAN PARTİLERİN HEPSİYLE KOORDİNASYON ŞART" CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ise sıkıntıların çözümünde parlamentodaki tüm partilere ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, "Ben bugün uçakta Beşir Atalay ile birlikte geldim. Kendisine de aynı şeyleri söyledim. En başından beri bütün parlamentoda grubu olan partilerin hepsiyle koordineli götürmek durumundaydı. Burada bir gerginlik olduğu görülüyor. Ben bugün Van Belediye Başkanı ile konuşurken inanılmaz bir demoralizasyon içerisinde olduğunu gördüm. Kendi mi oldu, birileri mi yaptı, onu bilemem. Amaciddi bir moral problemi vardı. Valilik ve belediye belli konularda anlaşamıyor. Olan vatandaşa oluyor. Burayı afet bölgesi ilan etmiyorsun ama afet bölgesiymiş gibi kararlar alıyorsun. Sermaye Van`dan gidiyor ve bence bu kent eski kent olamayacak. Çok karanlık görünüyor. Van`da sermayesi olan başını alıp gitmiş zaten. Kendine orada bir hayat kuracak. Sakarya`daki gibi olmayacak. Sakarya`da büyük kentler yakındı, her şey oradaydı. Lojistik destekler oradaydı, Kocaeli oradaydı, sanayi bölgeleri oradaydı.Orada bir şeyler üretebilirsin, Van`da nasıl yapacaksın bu planlamayı? Bu paraların nereye harcandığı bir an önce açıklanmalı" diye konuştu.

CHP İl Başkanı Cemal Şen ise depremin olduğu günden bu yana sadece iki gün Van dışında olduğunu anlatarak, "Deprem sonrası sürekli Van`daydım. Sadece iki gün şehir dışına çıktım. Benim Van`da gördüğüm şu: Van hayalet bir kent oldu. Bu sefaleti Somali`de bile göremedim. Deprem sonrası CHP olarak dört grup Van`a geldi ve sorunları yerinde gördü. Bundan sonra da gelecekler. Ben Van`ın bir an önce doğal afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Konteynırlar konusunda da bir kısmının geldiğinigörüyoruz. Ama hala alamayanlar var. Bu şiddetli soğuklarda çadırlarda kalmak çok büyük sorunların oluşmasına yol açıyor" ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay ise, CHP`li Toprak`ın, "Çadırlarda olsa bile eğitim başlamalı" sözüne muhalefet ederek, "Van`da öncelikli sorunlar var. İnsanlar ekmek bulamıyor. Çocukların ayakkabısı yok. İlk etapta bu sorunlar çözülmeli" diye konuştu.
Kaynak: İHA