“İtalyanları yönetmek zor değil, gereksiz'

İTALYA'nın Torino ve Floransa kentlerinde birbiri ardına yaşanan ırkçı saldırılar, ülkede panik havası yaratırken, eski Başbakan Berlusconi, devrik faşist lider Mussolini'yi göklere çıkaran açıklamalar yaptı. Berlusconi, Mussolini'nin “haklı" olduğunu ilan etti.

“İtalyanları yönetmek zor değil, gereksiz'
Başkent Roma'da tarihi Adriano Tapınağı'nda gerçekleştirilen, gazeteci Bruno Vespa'nın kitap tanıtımına katılan Silvio Berlusconinin burada yaptığı açıklamalar ülke gündemine bomba gibi düştü. Bu günlerde devrik faşist lider Benito Mussolini ve sevgilisi Claretta Petacci'nin birbirlerine göderdiği mektupları içeren bir kitap okuduğunu belirten Berlusconi, “Mussolini, İtalyanları yönetmek zor değil, gereksiz derken haklıydı" dedi. Berlusconi ayrıca, “Şunu belirtmeliyim ki bu mektuplarda kendimi buluyorum.İtalya'yı yöneten hiç bir güce sahip değil, maksimum rica edebilir ama emir veremez" dedi. Mussolini'nin de kimseyi istediği yere görevlendiremediği yönünde şikayet ederek “Ne biçim bir demokrasi bu" şeklinde yakındığını belirten Berlusconi, salondaki gazetecilerin, “Mussolini dönemi demokrasi yoktu" yorumu sonrasında ise “Az demokrasi vardı" iddiasında bulundu. Bu açıklamalar ülkede şok etkisi yarattı.

MONTİ UMUTSUZ
Berlusconi konuşması sırasında ekonomik krizin ardından Başbakanlık koltuğunu devrettiği Mario Monti'ye de çatmayı ihmal etmedi. Başbakan Monti hakkında “umutsuz" yorumunu yapan Silvio Berlusconi, lideri olduğu Özgürlükçü Halk Partisi (PDL) tarafından Monti hükümetinin çıkardığı kararnameye “Evet" oyu vereceklerini belirterek, “Çünkü kötünün iyisi" ifadesini kullandı. Berlusconi ayrıca, “Kararnamede İtalyanların bize yaniden yönetimi vermesi halinde değiştirmek isteyeceğimiz bir çok şey var. Monti halihazırda umutsuz. Halihazırda İtalya yönetim mimamarisinin değişmesi gerektiğini anladı" diye konuştu. Berlusconi, “Bu hükümet her an, hatta yarın bile düşebilir. Bu nedenle biz her dakika seçime hazırız" dedi

Eda BERKBAYRAK / MİLANO (DHA)