Edremit’te Yeni Ttk Anlatıldı
Balıkesir’in Edremit ilçesinde Edremit Ticaret Odası (ETO) ile Balıkesir Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından ortaklaşa “Şirketler ve Yöneticileri Açısından Yeni Türk Ticaret Kanunu- Vergi ve Bağımsız Denetim” konulu bir konferans düzenlendi.

Konferansın ikinci açılış konuşmasını Edremit Vergi Dairesi Müdürü Adnan Kaban yaptı. Kaban konuşmasında, “Balıkesir Vergi Dairesi Başkanlığı vergilendirme ve vergisel sorunlarla ilgili her konuda siz değirli mükelleflerimize bilgi vermekten onur duymaktadır. Odalarımızdan talep gelmesi halinde mükelleflerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz. Ülkemiz dünya ekonomisinde 16. sıradadır. Hükümetimizin hedefi 2023 yılında dünyanın 10. büyük ekonomisine ulaşmaktır. Bu konuda hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Dünyanın 10 büyük ekonomisine ulaşmamız için önümüzde her hangi bir engel bulunmamaktadır. Bu hedef siz değerli mükelleflerimizin emin adımlarla, azimli ve başarılı çalışmaları, sürekli büyümemiz, ödediğimiz vergilerle devletimizin güçlenmesi sayesinde gerçekleşecektir. Gelir idaresi başkanlığı her vergi mükellefimizin gelir düzeyi oranında yürürlülük esasına dayalı az maliyetle bütün teknolojik imkanları kullanarak devletimize en önemli gelir kaynağı olan vergisini toplamaktır. Geçmiş yıllarda mükelleflerimiz topladığımız vergilerin nereye gittiğini sormaktaydı. Mükelleflerimize bu paraların nereye gittiği söylenememekteydi. Bu dönhemde yapılan hizmetler, yatırımlar gösteriyor ki ödediğimiz vergilerin nereye gittiği artık belli olmaktadır. Bu vergileri topladığımız için artık bizde gururluyuz. Siz değerli mükelleflerimiz de ödediğiniz vergilerinizle gurur duymalısınız” sözlerini kullandı
Balıkesir vergi Dairesi Başkanlığı adına müfettiş Turhan Baycan, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun Şirketler Hukukuna ilişkin hükümleri, neden yeni bir Türk Ticaret Kanununa ihtiyaç duyulduğunu, 1957 yılında yasalaşan eski (TTK) 54,55 yıllık bir yasa olduğu, dolayısıyla, teknolojideki gelişmeleri, ekonomideki gelişmeleri yakalayamayan içerisinde fazla bulundurmayan, şirketler aleminde batı dünyasında meydana gelen pek çok gelişmeyi, hukuksal düzenlemeleri içerisinde barındırmayan bir kanun olduğunu anlattı
Baycan ayrıca, globalleşme ve AB süreci değerlerinde onların standartlarına yaklaşan, küreselleşme ile birlikte dünyadaki sistemlere uyum sağlayan onlara uyum sağlamak için bizim ürettiğimiz finansal tabloların ve şirketlerin dünyadaki diğer şirketlerle şeffaflık, aynı hukuki değerlere sahip olmak için yeni bir yasa zorunlu olarak ortaya çıktığını sözlerine ekledi.
Yeminli Mali Müşavir Ergun Yalvaç’ta Yeni Türk Ticaret Kanununun Özünde Şirketler ve ticari hayat için “yeni bir felsefe ve mantık değişikliği getirdiğini ” eski kanunun yapısı ve mantığı ile yeni kanununa yaklaşmak mümkün olmadığını, Yeni Kanun Şirketler Dünyası İçin; Şeffaflaşma, Adillik, Hesap Verebilirlik, Mali Tabloları belli standartlara göre hazırlama, Şirketler ile ilgili her türlü bilgiye web sitesi ve ticaret sicil aracılığı ile erişim zorunluluğu, gibi yenilikler getirdiğini, “Anonim ve Limited Şirketlerde, kuruluş, sermaye, ana sözleşme değişikliği, yönetim kurulu ve genel kurulun işleyiş kuralları, tasfiye ve şirketlerin tutacakları defterler konusunda çeşitli bilgiler sundu. Elektronik web sitesi zorunluluğu ile Borçlar Kanunun,“Sebepsiz Zenginleşme ve Genel İşlem Şartları Maddeleri” ile ilgili çeşitli bilgiler de verdi. Toplantının son bölümünde katılımcılara özet olarak yeni süreç ile ilgili “Yeni Bir Dönem İçin yaklaşık 223 gün kaldığını, yeni kanuna göre Şirketlerimizi hazırlamamız gerektiğini, birleşme, kurumsallaşma konularını gündeme alma üzerinde düşünme hem işadamlarının hem meslek mensuplarının hazırlanması gereken bir süreç olduğunu, . Şirket Yöneticileri artık şirketleri şahıs işletmeleri gibi kullanamayacaklarını, Yeni TTK ile kendilerine dur diyecek yeni kurumlar ihdas edilemeyeceğini belirti. Konuşmacılar konferansın bitiminde soruları yanıtladılar.
