Bakan Çelik Nevşehir'de

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AK Parti iktidarının Alevilerin sorunlarına samimiyetle yaklaştığını belirterek, "Yeni beklentilere cevap verecek bir anayasa oluşturulmalıdır.

Bakan Çelik Nevşehir'de
Kürt, Alevi, var. Bunlar bizim zenginliğimiz. Taleplerin insan hakları temelinde ele alınıp çözüm mecburiyetimiz var. Düne göre önemli yol kat ettik" dedi. Hacıbektaş Veli Kültür Derneği tarafından Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Alevi Bektaşi Federasyonu`nun katkıları ile Nevşehir`in Hacıbektaş ilçesinde 1. Uluslararası Hacıbektaş Aşure Günü etkinlikleri düzenlendi. Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi`ndeki törende konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AK Parti iktidarı döneminde Alevilerin sorunlarına samimiyetle yaklaştıklarını ve yaklaşmaya devam edeceklerini kaydetti. Bakan Çelik, "Bunu inkar edemeyiz. Temelinde ön yargılar yatıyor. Yaptığımız çalıştayların neticesinde sağlıklı, güven esaslı, sürdürülebilir bir diyalog zemini sağlamayı başardık, kanısındayım. Alevilerin sorunları hiç bir zaman olmadığı kadar toplumda ele alındı. Ele alınış biçimibeni ve tüm aklıselim olanları memnun etti. Alevileri tanımayan, bilmeyen veya yanlış bilenler, bizzat kaynağından kendilerinden tanıma imkanı buldular. Geriye doğru baktığımız zaman acı olaylar var. Sivas, Çorum, Yeniçeri, Yavuz Sultan Selim deriz. Değer yargılarımızı birbirimize açabildik. Bunlar bizim kültürümüzün yansımalarıdır. Hepsi takdire şayandır. Samimiyetle olumsuzluğun geleceğe taşınmaması için gayret ettik. Kebapçık kalktı, otel kalktı. Orada ateş düşen yer gerekli şekle geldi. Aciliyeti var.Yıkılacak, park yapılacak yer değil. 345 metre kare bir yer. Kısa zamandaki çözümü bulmak için Almanya`daki dostlarla, bizzat zarar görenlerin aileleri ile görüştük. Yaraları tazelendi, onları sabırla dinledik. Ama birlikte paylaştık. Mümkün mertebe yeni sorunlar oluşturmayacak şekilde çözmek için çabaladık. Ama hepsinde samimi idik. Sivas`a gittik. Alevi ve Sünni kanaat önderleri ile birlikte 17 yıl sonra devlet olarak oraya gittik. 17 yıl sonra gitmek eleştirilecek. Özel bir siyasi amaçla buradadeğilim. Samimi olarak ifade edeyim. Geçmişe doğru baktığımız zaman hep siyasi mücadelelerin olumsuzluklara zemin hazırladığını göreceksiniz. Çözüm yeri politik bakışta değildir. Sorunu kabul etmek, insan hakları bağlamında konuyu ele alıp birlikte çözüm aramakla olur. Yoksa benim parti, senin parti gibi yaklaşımlarla sorun çözülmez. Madımak`tan sonra Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabı ile ilgili çok şey söylendi. Bu kitaptan ne Sünniler, ne Aleviler memnun. Burada insan hakları mahkemesi kararları vardı.Konuyla ilgili bizzat Alevi yazarlar bir araya gelerek müfredata katkı yaptı. Kitaplarda ilk defa Alevilik, Caferilik anlatılır hale geldi. Kitapları okumanızı ve eleştirilerinizi yapmanızı bekliyorum" dedi

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel ise, "Alevi-Sünni kardeşliğini hep savunduk, savunmaya devam edeceğiz. Biz yan yana gelip neden bugüne kadar iç ve dış mihraklar ve caniler neden Alevilere adam öldürtemiyorlar? Eğer Aleviler, Aleviliği kullanarak bu inancı kullanarak böyle bir kepazelik yapmaya kalksalar, inanın tükürüğümüzle boğarız" diye konuştu.

Bakan Çelik, daha sonra Hacıbektaş Veli Müzesi önünde kurulan standa vatandaşlara aşure dağıttı

Kaynak: İHA