Kum tanelerin müthiş dansı

Japon müzisyen kum taneleri ile olağanüstü desenler oluşturuyor. Ses dalgalarıyla etkileşime giren kum taneleri, birbirleriyle adeta dans ediyor.

Japon müzisyen ve gösteri sanatçısı Kenichi Kanazawa, kauçuk bir aletin çelik masada çıkardığı sesler sayesinde kum taneleri ile olağanüstü desenler oluşturuyor. Ses dalgalarıyla etkileşime giren kum taneleri, birbirleriyle adeta dans ediyor.

Japonya’nın Kyoto şehrinde yaşayan 55 yaşındaki Kanazawa, sanatını icra ederken seslerin görüntüsünü elde etme diye de bilinen ve oldukça eski bir yöntem olan ‘Cymatic’ten faydalanıyor. Kanazawa, kauçuk aletini değişik renklerdeki kumların bulunduğu çelik masaya sürtmeye başladığında yüksek bir ses ortaya çıkıyor.

Zemin üzerinde zıplamaya başlayan kum taneleri, çıkan sese tepki vererek ilginç motifler meydana getiriyor. Frekans ne kadar yükselirse, o kadar karışık şekiller ortaya çıkıyor. Kanazawa, Tokyo ve Kyoto’daki sanat galerilerinde gösterilerini gerçekleştiriyor.

Farklı frekanslardaki seslerin nasıl şekiller oluşturduğunu araştıran bir alan olan Cymatic’in tarihi 1600’lü yıllara kadar uzanıyor. İtalyan bilim insanı Galileo Galilei, ‘Dialogue Concerning the Two Chief World Systems’ adlı eserinde anlattığı Cymatic’i ilk tanımlayan kişi olarak biliniyor.