Esnafa Elektrik İndirimi Geliyor

Elektriği en yüksek tarifeden kullanan esnafa müjde geldi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın esnafa yönelik özel bir enerji indirimi tarifesi üzerinde çalıştığını belirterek, “İki ay içinde esnaf ucuz elektrik kullanmaya başlayacak.” dedi. Türkiye’de sadece esnafın enerjiyi en yüksek bedel olan ticarethane tarifesinden kullandığını vurgulayan Palandöken, indirim sonucu esnafın enerjiyi konut tarifesinden kullanacağını bildirdi. Palandöken, esnafa yönelik enerji indiriminin bölgelere göre yüzde 35-40’ı bulacağını kaydetti.
Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu tarafından birincisi düzenlenen Türk Mutfağı Zirvesi Antalya’da başladı. Zirveye Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Nural, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyon Başkanı Aykut Yenice, Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Aytekin Yalçın, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, lokantacı esnafı ve gurmeler katıldı.
Toplantının açılışında konuşan TESK Başkanı Palandöken, esnafa elektrik indirimi müjdesi verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın esnafa yönelik özel bir tarife çalışması içinde olduğunu aktaran Palandöken, söz konusu çalışmanın son aşamaya geldiğini, iki ay içinde esnafın elektriği indirimli kullanmaya başlayacağını bildirdi. Türkiye’de en yüksek enerji bedellerinin esnaf dükkanlarında olduğuna dikkat çeken Palandöken, “Sanayici elektriği konut tarifesinden kullanıyor. Organize sanayi bölgesi farklı bir tarifede daha ucuz kullanıyor. Sadece esnaf sanatkar elektriği en yüksek bedelden kullanıyor. Elektriğin yanında doğalgaz ve suyu da en yüksek tarifeden kullanıyoruz. İndirimle birlikte esnafın mütevazi dükkanında kullandığı enerji ticarethane değil, konut tarifesi olacak.” diye konuştu. Bu indirimle birlikte esnafın en az yüzde 35-40 kar edeceğini dile getiren Palandöken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da esnafın yanında çalıştırdığı işçinin sosyal güvenlik primini yüzde 50 düşürmek için çalışma içinde olduğu bilgisini verdi.
“Yanımızda çalıştırdığımız çırağın, kalfanın, kominin, garsonun sigortasını ödemekten kendimizinkini yatıramıyorduk. Bu sigorta bedellerinin de devlet tarafından desteklenmesi için bir proje başlatılıyor.” ifadelerini kullanan TESK Başkanı, şunları kaydetti: “Çünkü en büyük külfet maliyetleri idi. Daha düne kadar en büyük sıkıntımız etteki, gıda maddelerindeki yüksek KDV oranlarıydı. Bugün artık taleplerimiz bir bir yerine getirilmeye gayret ediliyor. KDV’lerin yüzde 1’lere çekilmesi için yoğun bir gayret var.” Bendevi Palandöken, Türk mutfağını da dünyaya tanıtmak için yurt dışında sempozyumlar düzenleyeceklerini bildirdi.

TÜK MUTFAĞININ YOL HARİTASI ÇİZİLECEK
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Nural da, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tarihi süreç içinde ilişki kurduğu uygarlıklar ve iki büyük imparatorluğun yeme içime geleneğine getirdiği açılımların Türk mutfağındaki çeşitliğin belirleyici unsurları olduğunu söyledi. Türkiye’de yerel mutfakların özgün etkilerini içinde barındıran çok yönlü bir mutfak kültürü yaşandığını dile getiren Nural, “Kültürel ve tarihi mirasımız olan mutfağımızın ekonomimize ve yurt dışında bilinirliğimize katkısı da çok büyüktür. Halihazırda esnaf odalarına kayıtlı 60 bin esnaf ve sanatkar bu sektörde hizmet veriyor.” diye konuştu.

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyon Başkanı Aykut Yenice, zirvede elde edilen bilgiler doğrultusunda Türk mutfağının dünyada bir marka olması için bir yol haritası belirleyeceklerini kaydetti. Zirveye katılanların fikirlerini alarak belirli bir sentezden geçireceklerini ifade eden Yenice, “Bu konuda bir strateji eylem planı hazırlayarak Türk mutfağının yol haritasını çizeceğiz. Bu plan doğrultusunda yurt dışında da çalışmalar yapacağız. Türk mutfağının dünyada daha fazla tanınırlığını ve etkinliğini harekete geçirmek istiyoruz.” bilgilerini verdi.