Chp İle Ak Parti`nin Bayramlaşması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, ``Şu anda Meclise yemin etmeye gelemeyen milletvekillerimiz suçlu değiller, tutuklular.

Bu sözleşmelerde şunun altı açık şekilde çiziliyor. Milli iradenin seçmiş olduğu yani milli iradenin yansıması olan milletvekillerini suçlarının kesinleşmemiş olmasına rağmen içeride tutuluyor olmaları biliyorum ki ortak anlayışımız`` dedi.

Siyasi partiler arasındaki bayram ziyaretleri çerçevesinde AK Parti heyeti, CHP`yi ziyaret etti. Genel Sekreter Haluk İpek, Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Kadın Kolları Seçim İşleri Başkanı Meral Kirişçioğlu ve Gençlik Kolları Genel Sekreteri Yasin Bölükbaşı`ndan oluşan AK Parti heyetini, Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve Emrahan Halıcı ile Parti Meclisi (PM) üyesi Deniz Pınar Atılgan`dan oluşan heyet ağırladı. Bayramlaşma ziyaretinde konuşan Öztrak, şehitlerin ve depremde hayatını kaybedenlerin üzüntüsünü yaşadıklarını ifade etti. Bir başka üzüntülerinin ise tutuklu milletvekillerinin Meclis`e gelememesi olduğunu kaydeden Öztrak, bu nedenle buruk bir bayram yaşadıklarını belirtti. Öztrak, bunun Anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu dile getirdi.

AK Parti Genel Sekreteri İpek ise depremden sonra yaşanan dayanışmanın Türkiye`nin gönül bağlarının ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Öztrak`ın değindiği tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan İpek, bu milletvekillerinin, seçimin yapıldığı tarihte tutuklu olduklarını hatırlattı. İpek, "Ben bir hukukçu olarak söylüyorum. Seçildikten sonra yargının tavrı parlamentoyu korumuştur. Ama yargılanma safhasının bir an önce tamamlanıp bitmesi hepimizin dileğidir.İnşallah demokrasimiz çok daha fazla zarar görmeden Türkiye bunu aşacaktır diye umuyorum. Özellikle anayasa ile ilgili hem anamuhalefete hem iktidara önümüzdeki dönemde çok önemli işler düşüyor. İnşallah Uzlaşma Komisyonu`nda da elbirliğiyle iyi bir çalışma yürüteceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.

İpek`in değerlendirmesi üzerine tutuklu milletvekilleriyle ilgili görüşlerini aktaran CHP`li Öztrak, Türkiye`nin altına imza attığı uluslararası sözleşmeler ve Anayasa`nın 90. maddesine dikkat çekti. Öztrak, "Burada mühim olan, şu anda Meclis`e yemin etmeye dahi gelemeyen milletvekillerimiz suçlu değiller, tutuklular. Suçlarının kesinleşmemiş olmasına rağmen içeride tutuluyorlar. Bu hukuki açıdan garip bir durum. Biz isterdik ki tutuklu milletvekili arkadaşlarımız da bu bayram bizimle beraber olsun. Amaöyle sanıyorum ki önümüzdeki günlerde attığımız imzalara sahip çıkarak, bunun önünü biran önce açacağız" dedi

İpek ise seçimlerin tutukluluğu sona erdiren bir şey olmasının, hem parlamentoya hem de yargıya zarar verebileceğine işaret ederek, "Burada hepimizin temenni etmesi gereken şey, yargının bir an önce hızlı bir şekilde davaları sonuçlandırması. Parlamentodaki anayasa çalışması bütün bu sıkıntıları çözebilmek adına önemli bir fırsattır diye düşünüyorum. İnşallah yeni anayasa çalışmalarından sonra birçok problemi geride bırakmış oluruz" şeklinde konuştu.

Öztrak, AK Parti ile aralarında bu konuda ufak bir anlayış farklılığı olduğunu dile getirdi. AK Parti heyetinden sonra CHP heyeti, Büyük Birlik Partisi heyetiyle bayramlaştı.
Kaynak: İHA