Bursa’da 8 Bin Korsan Kitap Ele Geçirildi

Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından, son iki günde yapılan operasyonlarda 8 bin 196 adet bandrolsüz kitap ele geçirildi.

Operasyonlarda gözaltına alınan 12 kişi, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Yapılan incelemelerde, bazı işyerlerinin çok satan ve ucuz olan kitap bandrollerini pahalı kitaplara yapıştırdıkları ortaya çıktı.
Bursa Valiliği’nin 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında kurduğu komisyon denetimlerini sürdürüyor. Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi ekipleri, Kurban Bayramı öncesi korsan kitap satıcılarına yönelik denetimlerini artırdı. Merkez Osmangazi ilçesindeki bir iş merkezine yapılan denetimlerde bandrolsüz veya sahte bandrollü olduğu belirlenen ve çoğunluğu İngilizce olan 380 kitaba el konuldu. Olayla ilgili 2 işyeri sahibi gözaltına alındı. Merkez Nilüfer İlçesi Görükle Mahallesi’nde yapılan denetimlerde ise 66 adet bandrolsüz, 440 adet de sahte bandrollü kitap ele geçirildi. İşyeri sahibinin ifadeleri doğrultusunda harekete geçen ekipler, Gemlik ilçesi ve Kumla beldesinde belirlenen işyerlerine yapılan baskınlarda da 7 bin 310 adet bandrolsüz ve sahte bandrollü kitap ele geçirildi. Son iki günde yapılan operasyonlarda toplam 8 bin 196 adet korsan kitap ele geçirilirken 12 kişi hakkında 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanun’a muhalefet suçundan işlem yapıldı. Adli mercilere sevkedilen zanlılar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

PAHALI KİTAPLAR İÇİN UCUZ BANDROL
Denetimlerde ilginç bir durum ortaya çıktı. Başka kitaplara ait bandrollerin yeni çıkan kitaplara yapıştırıldığı belirlendi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, "Çok satan kitapların bandrolleri ucuz oluyor. Yani 100 bin adet basan kitabın bandrol fiyatı ile 3 bin adet basan kibatın bandrolü aynı olmuyor. Bazı işyerleri de ucuz bandrolleri alıp, pahalı bandrol alma yerine onları kullanıyor." diye konuştu.