Avrupa, Türkmen Gazından Ümitli

Türkmenistan’da temaslarda bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Lamberto Zanier, Avrupa Birliği ülkelerinin Türkmenistan’ı en önemli doğalgaz tedarikçisi olarak gördüğünü kaydetti.

AGİT Genel Sekreteri Zanier, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile bir araya geldi.
Ağırlıklı olarak enerji güvenliği üzerinde konuşulan görüşmede Genel Sekreter Zanier, AGİT’e üye ülkelerin birçoğunun uluslararası enerji kaynaklarının güvenliğini sağlanmasına büyük önem verdiğini kaydetti. Aşkabat’ta 3-4 Kasım günlerinde düzenlenen ‘Global enerji pazarı ve enerji güvenliği’ konferansının enerji alanındaki işbirliğinin arttırılmasına önemli katkı sağlayacağını belirten Zanier, Berdimuhamedov’un izlediği enerji politikasını desteklediklerini ve Türkmenistan’ın enerji kaynaklarını çeşitli yollarla dünya piyasasına ulaştırmayı hedeflediğini belirtti.
Zanier, bu bakımdan Avrupa ülkelerinin Türkmenistan’ın önmeli doğalgaz tedarikçisi olarak gördüğünü söyledi. Berdimuhamedov da AGİT ile çok yönlü işbirliğini geliştirmek istediklerini kaydetti.

TÜRKMENİSTAN, DOĞALGAZINI SINIRDAN SATMA PRENSİBE BAĞLI KALACAK
Aşkabat’ta 3-4 Kasım tarihlerinde AGİT ile ortaklaşa ‘Global enerji pazarı ve enerji güvenliği’ konferansı düzenlendi. Toplantıya katılan petrol ve doğalgazdan sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Baymurat Hocamuhammedov, Türkmenistan’ın bütün enerji projelerinde kendi doğalgazını sınırdan satma prensibine bağlı kalacaklarını kaydetti.
Türkmenistan’ın halihazırda Rusya, Çin ve İran’a doğalgaz sattığını kaydeden üst düzey Türkmen yetkilisi, Türkmenistan-Afganistan-Pakıstan-Hindistan doğalgaz boru hattı ve Türkmen gazını Avrupa’ya ulaştırılması ile ilgilendiklerini kaydederek, bu bağlamda Trans Hazara doğalgaz boru hattına önem verdiklerini belirtti.

Türkmenistan’ın Trans Hazar boru hattının inşaatına doğrudan katılıp katılmayacağı yönündeki sorusuna, bu konuyu değerlendirebileceklerini söyledi.