Astım Hastalarında "sessiz Reflü" Tehlikesi

Astımlı her 10 çocuktan 8`inde reflü olduğu gözleniyor ve hastaların yüzde 60`ı reflünün farkına varamıyor, bu duruma "sessiz reflü" adı veriliyor.

Astım Hastalarında 'sessiz Reflü' Tehlikesi
Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, reflü ve astımın iki kardeş hastalık olduğunu belirterek, Kurban Bayramı`nda atak oluşmaması için "Sessiz Reflüye" dikkat çekti.

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, sessiz reflünün, akciğerlerin diyaframı aşağı itmesi nedeniyle mide başını tutan kasların gevşemesi ve yemek sonrası oluşan asitli içeriklerin yemek borusundan yukarı çıkarken akciğerlere, ses tellerine ve hatta sinüslere kadar ulaşabilmesi sonucu oluştuğunu belirtti. Bu durumun astıma bağlı öksürük, nefes darlığı şikayetlerini arttırdığını, bir yandan da "krup" ya da "yalancı difteri" denilen ses teli iltihabı ve sinüzit geliştirdiğini sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, astıma bağlı gelişen reflünün beslenme düzenine dikkat edilmediği takdirde daha belirgin hale geldiğini vurguladı. Nuhoğlu, "Astım reflüyü, kötüleştirirken, reflü de astımı kötüleştiriyor ve kırılması zor bir kısır döngü gelişiyor" dedi

Çocuklar için bayramların çikolata ve şekerli gıdalar ile özdeşleştirilen özel günler olduğuna dikkat çeken Nuhoğlu, özellikle çikolatanın yüksek miktarda kafein içerdiğinden reflüyü arttırdığını belirtti. Nuhoğlu, astım hastaları için Kurban Bayramı`nda beslenme önerilerini şöyle sıraladı: "1- Taze kurban etinin en az 24 saat bekletilmeden tüketilmemesi2- Koyun yerine daha az yağlı dana eti tercih edilmesi3- Taze koyun eti tüketilecekse gözle görünür yağların temizlenmesi4- Kavurma vb. et yemeklerine iç yağı, kuyruk yağı veya tereyağının eklenmemesi5- Kızartmalardan kaçınılması6- Çikolata, kakaolu gıda, kola, kahve gibi kafein oranı yüksek gıdaların tüketilmemesi7- Gece yatmadan 2 saat öncesinde yemek yemenin sonlandırılması8- Gündüz de beslenme sonrası en az 2 saat yatar pozisyona geçilmemesi9- Çocuklara yatmadan önce süt içirilmemesi10- Bol su tüketilmesi".
Kaynak: İHA