Erdoğan-Obama kucaklaşması polemik yarattı

G-20 zirvesinde Başbakan Erdoğan ile Obama'nın sarılması yabancı basını birbirine düşürdü.

G-20 zirvesinde Erdoğan ile Obama'nın sarılmasını eleştiren Weekly Standard dergisinin köşe yazarı "Avrupalılar tokalaşma alır İslamcı Türk Başbakanı ise sarılma" dedi. Yazıya eleştiri Foreign Policy'nin yazarından geldi

Fransa'nın Cannes şehrinde gerçekleşen G20 zirvesinde ABD Başkanı Barack Obama'nın Avrupalı liderlerin elini sıkarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile sarılması ülkede "müttefik" tartışması çıkardı.

Muhafazakâr görüşlü The Weekly Standard dergisinin köşe yazarı Daniel Halper, Obama'nın Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron ile tokalaştığını hatırlatarak, "Bu sahne Başkan Obama için oldukça normal değil mi? Avrupalılar tokalaşma alır, İslamcı Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise sarılma" diye yazdı.
'Müttefiklerini terk ediyor'

Halper, "Ilımlı İslamcı Türk hükümetinin Başbakanı, Hamas'ı kucaklıyor, İsrail'i eleştiriyor, Kıbrıs'ı (Rum Yönetimi) korkutmak için Akdeniz'e donanma gönderiyor. Türkiye, Rusya ya da İran'dan gelecek saldırılara koruma sağlayacak NATO füze kalkanını açıkça karşı çıktı" dedi.

The Weekly Standard'ın diğer bir köşe yazarı Michael Goldfarb da twitter'da "Obama düşmanlara sarılıyor, müttefiklerini ise terk ediyor" diye yazdı.
'Türkiye de müttefik'

Halper ve Goldfarb'a, Washington Post grubunun haber dergisi Foreign Policy'nin yazarı Daniel W. Drezner'den cevap geldi. Drezner, "The Weekly Standard Türkiye'nin ABD'nin müttefiki olduğunun farkında değil mi?" başlıklı yazısında şu yorumda bulundu:

"Evet, Obama'nın Amerika düşmanlığının vücut bulmuş haline sarılmasına inanamıyorum. Öyle ki, bu kişi bir NATO müttefiki olan ülkenin başbakanı. Bu ülke Libya'da Muammer Kaddafi karşıtı harekete para yardımı yaptı ve şimdi de Özgür Suriye Ordusu için yerleşim yeri yaratıyor."
'İsrail için hayatı zorlaştırıyor'

Erdoğan'ın ABD'nin diğer bir müttefiki olan İsrail için "hayatı zorlaştırdığını" kabul etmek gerektiğini söyleyen Drezner, "Amerika'nın müttefikleri birbirinin hayatlarını zorlaştırabilir. Bu otomatik olarak Türkiye'nin müttefik olmaktan çıktığı anlamına gelmez. İsrail, Amerika'nın en üstün müttefiki mi?" diye yazdı.