520 günlük çakma yolculuk bitti!

Mars'a gerçekleştirilecek bir yolculuğun etkilerinin araştırıldığı deney dün sona erdi, 6 astronot 520 gündür yaşadıkları kapsülden dışarı çıktı...

Rusya’da gerçekleştirilen 520 günlük Mars yolculuğu simülasyonu sona erdi. 3 Rus, 1 Fransız, 1 Çinli ve 1 İtalyan-Kolombiyalı astronottan oluşan ekip Moskova’daki uzay araştırma merkezinin otoparkına kurulan camsız kapsülden çıktı.
3 Haziran 2010’da başlayan ve Mars’a gerçekleştirilecek olası bir yolculuğun etkilerinin araştırıldığı deney biterken, önce kapsülün içindeki basınç dışarıyla eşitlendi. Daha sonra bir yetkili mühürü kırarak astronotlara çıkış kapısını açtı. Mavi gömlekler giyen astronotlar, teker teker dışarı çıktı. 18 aydır kapsülün içinde yaşayan astronotların gülümsedikleri ancak biraz solgun oldukları görüldü. Ancak astronotlarda hiçbir hastalık belirtisi gözlenmedi. Ekip kapsülden çıktığında beyaz ceketli ve ellerinde çiçekler tutan genç bilim kadınları tarafından karşılandı. Deneye katılan astronotlardan Rus Alexei Sityov, “Uluslararası ekip 520 günlük görevi tamamladı. Ekibin sağlığı yerinde. Sonraki deneyler için hazırız” dedi.
Kapsülden çıkan İtalyan astronot Diego Urbina da deneye katıldığı için onur duyduğunu söyledi. Fransız astronot Romain Charles, ekibin Mars’a gidecek araca binmeye hazır olduğunu dile getirdi.Ekip üyelerine kişi başı yaklaşık 100 bin dolar ödenecek. Gerçek Mars yolculuğunun 2040’lı yıllarda yapılacağı tahmin ediliyor.

Astronotlar odadan dün ilk kez çıktı.

Konserve gıdayla beslendiler
Sanal Mars yolculuğu “Mars500” adlı projeye katılan astronotlar 520 gün boyunca konserve gıdalarla beslendi. Astronotlar aileleri ve projeyi yöneten bilim insanlarıyla internet üzerinden 20 dakikalık gecikmeyle görüştü. 15 milyon dolarlık deneyde astronotlar simülasyon ortamında Mars’a inerek yürüyüşler de gerçekleştirdi. Astronotlar şimdi 3 gün süreyle tıbbi ve psikolojik testlerden geçirilecek. Ayrıca ekibin gerçekleştirdiği 520 günlük deney 1 yıl boyunca tüm ayrıntılarıyla incelenecek.