Baykal: Ülke gerginliklere çekilmek isteniyor

Baykal, partisinin Eskişehir İl Başkanlığını ziyaretinde, 'Dikkatinizi çekmek istediğim olay; geçmişte yaşanmış olan acılarımızın bir kısmını toplumun o acıları aşmasını sağlamak için değil, o acıları günümüz siyasetinde malzeme

Baykal: Ülke gerginliklere çekilmek isteniyor
Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Dikkatinizi çekmek istediğim olay; geçmişte yaşanmış olan acılarımızın bir kısmını toplumun o acıları aşmasını sağlamak için değil, o acıları günümüz siyasetinde malzeme olarak kullanmak üzere daha da kaşımanın, kanatmanın, insanları birbirlerine tekrar düşürmenin gündeme getiriliyor olmasıdır'' dedi.

Baykal, partisinin Eskişehir İl Başkanlığını ziyaretinde yaptığı konuşmada, dün Bursa'da ''Müjdat Gezen Kültür ve Sanat Merkezi''nin açılışına katıldığını anımsattı.

CHP'liler olarak her vesileyle bir araya gelmeye, birbirlerine sahip çıkmaya ve destek vermeye ihtiyaçlarının olduğunu belirten Baykal, CHP'nin tarih boyunca çağdaş bir toplumun, modern bir devletin, bağımsız bir cumhuriyetin ortaya çıkmasına en büyük katkıyı veren parti olduğunu söyledi.

Baykal, şu anda CHP'ye büyük sorumluluklar düştüğünü dile getirerek, ''Bunun bilincindeyiz. Tabi bu kadar önemli bir siyasi partiyi rahat bırakmazlar. Etrafında tuzaklar kurarlar, çeşitli saldırılar planlarlar. Çeşitli tartışmalara çekerler, bunları biliyoruz. Bunlar karşısında hepimize düşen görev önce bir birimize sahip çıkmaktır. Partimize, ilkelerimize ve düşüncelerimize sahip çıkmaktır. Bunun için de birbirimize omuz, destek vermeliyiz'' dedi.

Türkiye'nin ilginç bir dönemden geçtiğini ifade eden Baykal, ülkenin çok ciddi gerginliklere, tartışmalara çekilmek istendiğini savundu.

Baykal, ülkelerin tarih boyunca iç savaşlar yaşadığına değinerek, ''İsyanlar vardı Türkiye'de... Milli Mücadele döneminde o isyanları yaşadık. Bazen devlet 'Yeni bir siyaset uygulaması yapacağım' diye politikalar koydu. Ona tepkiler geldi. O tepki gösterenlere baskılar yapıldı. İstiklal Mahkemeleri yaşandı, doğrudur. Bunlar bugün hepimizi üzen olaylar'' diye konuştu.

Baykal, yakın tarihte bir başbakanın asıldığını anımsatarak, ''(Yassıada mahkemeleri) diye özel bir mahkeme düzeni koyduk. Şimdi 'Silivri mahkeme düzeni' diye bir mahkeme düzenimiz var. O devam ediyor. Yani oralarda acı birikmiyor mu? Silivri'de acı yok mu Allah aşkına. Orada o gözaltına alınmış tutuklanmış, 3 yıldır... Bakın bininci gününü tamamladı Mustafa Balbay. Bir genç gazeteci, biricik çocuğunu daha kucağına alıp doğru düzgün sevemedi. Bin gündür tutuklu. Eline silah mı aldı, soygun mu yaptı, ne yaptı'' dedi.

-''Yeni acıların üretilmemesi için gereken tedbirleri alalım''-

''Siyasetin görevi, geçmişi, geleceğe gerginlikleri artırarak değil, gerginlikleri yumuşatarak aktarmanın yolunu bulmaktır'' diyen Baykal, şöyle konuştu:

''Acıları aşmaya yönelik adımlar elbette siyasetin sorumluluğu içindedir. Geçmişteki acılara, onları aşmak için değil, onları kaşımak ve kanatmak için, onları günümüz siyasetine malzeme üretmek için kullanmaya kalkışmak ayrı bir iştir. Dikkatinizi çekmek istediğim olay; geçmişte yaşanmış olan acılarımızın bir kısmını toplumun o acıları aşmasını sağlamak için değil, o acıları günümüz siyasetinde malzeme olarak kullanmak üzere daha da kaşımanın, kanatmanın, insanları birbirlerine tekrar düşürmenin gündeme getiriliyor olmasıdır. Bu tuzağa Türkiye düşmemelidir. Bugün 'Dersim Dersim' deniliyor. Dersim'deki insanlar devletimize, cumhuriyetimize sahip çıkan insanlar, bundan niye rahatsız oluyorsunuz. Türkiye günün şartlarına ayak uydurmuştur. Yeni acıların üretilmemesi için gereken tedbirleri alalım.''

Baykal, özür dileyenlerin olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

''Şimdi o, geçmişi sevgiye dönüştürmek için mi özür diliyor, yoksa kaşımak için mi özür diliyor? Geçmiş yaraları kanatmak için mi 'özür diliyorum' diye ortaya çıkıyor, yoksa gerçekten mi özür diliyor? Sen geçmişteki acıları dolayısıyla özür dilediğin insanların bugün yaşadığı acılar karşısında gereken tedbiri bir an önce alsana. Bugün o insanların maruz kaldıkları haksızlıkları sahiplenip onları çözmeye yönelsene. Hala Türkiye Sivas'ın, Maraş'ın acılarını taze taze yaşıyor. Dersim'e gidiyoruz Dersim'in hesabını soruyoruz. Tarihimizden kavga, husumet düşmanlık çıkarmayalım. Tarihimizden sevgi, barış ve kardeşlik çıkaralım. Siyasetçinin görevi budur.''
Kaynak: AA