Sungurlu’dan Yeni Anayasa Yorumu

Adalet ve Milli Savunma eski Bakanlarından Mahmut Oltan Sungurlu, yeni anayasa çalışmalarında uzlaşmanın şart olduğunu söyledi.

Sungurlu’dan Yeni Anayasa Yorumu
Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandıran Sungurlu, yeni anayasa ile ilgili sorulması gereken birçok soru olduğunu belirterek, bu konuda herkesin beklentisinin farklı olduğunu dile getirdi.İktidarın sorunlarını çeşitli kanun değişiklikleri ile çözdüğünü kaydeden Sungurlu, “O halde iktidarın ne ihtiyacı var? Akla gelen, Cumhurbaşkanlığı seçimidir. Akla gelen Başkanlık sistemidir. İktidarın başka bir hesabı yoktur. Ana irade Başkanlık sistemidir” dedi.Anayasaya neyin girip neyin girmeyeceği konusunda siyasi partilerin uzlaşması gerektiğini, anlaşılmayacak olanın 5-10 madde olduğunu ifade eden Sungurlu, bunların da siyasi mücadelenin temeli olduğunu belirtti.“Anayasayı kim yazacak?” sorusunun cevabını da veren Sungurlu, Meclis Komisyonu’nun bu işi yapamayacağını ifade ederek “Raportörler olarak Anayasa profesörlerinin işin içinde olması gerekir. Çift manaya gelen kelimelerden kaçınılmalıdır. Anayasa net olmalıdır. Hitler’i iktidara getirende bir hukuk abidesidir. Kanunlar çok mühimdir. Kanunlardan mühim olan topluma ve yönetime ait hukuk kültürü, demokrasi ve insan haklarıdır. Bazen hukuk zarar da verebilir. Anayasa yapılıyorsa uyulması gerekir. Uyulmayacaksa hiçbir anlamı yoktur. Bu ülkede meseleler kanunla çözülmez, bu anlayışla çözüm olmaz. Kendimiz ıslah olmadıkça anayasa ile mesele çözülemez. Siyasi partilerde bu gerçeği biliyorlar fakat halk karşısında töhmet altında kalmamak için kabul ediyorlar” diye konuştu

Sungurlu, Anayasaya güvenip sırt üstü yatılmaması gerektiğini de belirterek, “Bizi Anayasa değil biz kurtarırız” ifadesini kullandı.
Kaynak: İHA