İzmir İle Azerbaycan Arasında Sanayi Köprüsü Kuruluyor

Petkim`in daveti üzerine Azerbaycan`a giden Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) üyesi sanayiciler, Bakü`de meslektaşlarıyla ikili görüşmelerde bulundu.

İzmir İle Azerbaycan Arasında Sanayi Köprüsü Kuruluyor
Görüşmelerden önce yapılan konuşmalarda ise "iki devlet, bir millet" vurgusu hâkimdi. Ortak yatırım çağrılarının yapıldığı toplantıda, Türkiye ile Azerbaycan arasında enerji boru hatları ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projeleriyle Petkim sahasına kurulacak 5 milyar dolarlık Star Rafinerisi yatırımlarının, iki ülkeyi birbirine daha fazla yaklaştırdığı belirtildi.

İkili görüşmelere, EBSO üyesi 102 ve Azeri 205 işadamı katıldı. Açılış töreninde konuşan Azerbaycan Ekonomi Kalkınma Bakan Yardımcısı Sevinç Hesenova, iki ülke arasında "iki devlet, bir millet" duygusunun startejik adımlarla ilerlediğini, gaz alanında yapılan işbirliklerinin gelecek açısından çok önemli olduğunu söyledi. Hesenova, gaz alanındaki işbirliğinin iki ülke işadamları arasındaki ilişkilerin geliştirilmesiyle kökleşmesi gerektiğini kaydetti. Azerbaycan Türk İşadamları Derneği`nin bu uğurda önemli bir adım olacağını ifade eden Bakan Hesenova, "Azerbaycan devlet olduktan sonra yeni bir aşamaya gelen iki ülke ilişkileri hızla gelişiyor. Azerbaycan ile Türkiye ilişkileri, dünyaya örnektir. Bakü, Tiflis, Ceyhan ve Erzurum hatlarıyla yeni yapılan anlaşmalarla oluşacak hatlar, Avrupa ve diğer ülkelerin enerji güvenliğinde önemli rol oynuyor." dedi. Hesenova, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin 2011 yılında 1 milyar 400 milyon dolar olduğunu, Türkiye`de de 50`ye yakın Azeri şirketin 4,5 milyar dolarlık yatırım yaptığını kaydetti.


VAN DEPREMİ İÇİN TEŞEKKÜR
İzmir Valisi Cahit Kıraç ise konuşmasında, Azerbaycan`ın Van depreminde gönderdiği yardımların yaraların sarılmasında önemli katkı sağladığını belirterek dolayı teşekkür etti. İzmir`de temeli atılan rafineriyle 10 binin üzerinde insana iş verileceğini vurgulayan Vali Kıraç, EXPO 2020 adaylığına da dikkat çekerek, "2015 tecrübemizi arkamıza alarak çalışmalara başladık. Azerbaycan`ın 2015 için desteğini almıştık. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile bu konuda görüştü. Burada bir kez daha Azerbaycan`ın bize destek vermesi nedeniyle teşekkür etmeyi borç biliyorum." diye konuştu.


KALKINMA HAMLESİ
Türkiye`nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç da Azerbaycan`ın tek probleminin Dağlık Karabağ olduğunu, Türkiye`nin bu konuda Azerbaycan`ın yanında olmaya devam edeceğini belirtti. Türkiye`nin Azerbaycan için Ermenistan sınırını 18 yıldır kapalı tuttuğunu, bunun belki de yıllarca devam edeceğini ifade eden Büyükelçi Kılıç, iki ülke arasındaki ticaret hacminin gaz satışıyla birlikte eylül ayı itibarıyla 2,5 milyar dolar olduğunu, yıl sonunda 3 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini dile getirdi.

Petkim Yönetim Kurulu Başkanı ve Socar Uluslararası Yatırımlar Sorumlusu Vagif Aliyev ise Azeri kaynaklarının Avrupa`ya ulaştırılması konusunda ciddi adımlar atıldığı kaydetti. Aliyev, Petkim`de petrokimya kapasitesi ve rafineride önemli oranda bir yatırım öngörülerinin bulunduğunu vurguladı.


`AZERBAYCAN`A YATIRIM YAPIN`
Turcas Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, Azerbaycan`ın 20 yıllık sürede dünya çapında önemli bir gelişme kaydettiğini söyledi. Petkim`in özelleştirmesinin çok zor bir süreç olduğunu, bu işe girip girmemekte uzun süre kararsız kaldıklarını anlatan Aksoy, Socar`ın kabul etmesiyle adım attıklarını ifade ederek şunları söyledi: "Petkim, Türkiye`yi petrokimyadan çıkaracak kadar zayıf ellere geçebilirdi. Başka gayelerle kullanılabilirdi. Petkim`in çıkışı, Socar gibi bir şansa bağlıydı ve bu şansın doğmasıyla Türkiye, petrokimyadan çıkmak bir yana, yeni yatırımlarla bir petrokimya üssü haline geldi." Azerbaycan`ın bir serbest bölge oluşturma ve endüstri şehri kurma projeleri üzerinde çalıştığını aktaran Aksoy, "Türk işadamları olarak yıllardır Mısır`a, Türkmenistan`a fabrika kurduk. Artık hiçbir nokta, Azerbaycan`dan daha mantıklı olmayacaktır." dedi.
Socar&Turcas Üst Düzey Yöneticisi Kenan Yavuz ise Türkiye ile Azerbaycan kardeşliğinin stratejik ortaklığa dönüştüğünü, ete kemiğe büründüğünü belirterek, 25 Ekim 2011`de İzmir`de iki ülke arasında atılan imzaların, ilişkileri yeni bir merhaleye taşıdığını söyledi. Aynı gün Trans Anadolu doğalgaz boru hattına da adım atıldığını ifade eden Yavuz, Star Rafinerisi`yle Azerbaycan`ın, Türkiye`ye özel sektör tarihinin en büyük dış yatırımını yaptığını kaydetti. 2023 yılına kadar 10 milyar dolarlık yatırım yaparak Petkim yarıdamasını Avrupa`nın en büyük üretim tesislerinden biri haline getireceklerini belirten Yavuz, ``Bu yatırımlar, Türkiye ve Azerbaycan`ın rekabet gücünü arttıracak. Sadece pazar olma konumundan çıkarak, üreten ve ürettiğini satan ülkeler haline geleceğiz. Batı dünyası ekonomik krizle boğuşurken bizler yeni ufuklara yelken açıyoruz.`` dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da Eurovizyon şarkı yarışmasında birinci olan Azeri sanatçının Türk bayrağıyla sahneye çıkması ve Van depreminde yaptıkları yardımın iki ülke halkının kardeşlik duygularının ne kadar güçlü olduğunu bir kere daha gösterdiğine dikkat çekti. Yorgancılar, iki ülke arasındaki ticaret hacminin son derece yetersiz olduğunu, arttırma konusunda en önemli görevin işadamlarına düştüğünü ifade etti.

Açılış töreninden sonra gıda, tekstil, mobilya, kimya, plastik, inşaat, soğutma, maden, demir çelik, metal, makine ve taşıt araçları sektörlerinde oluşturulan masalarda ikili görüşmelere başlandı.