Balkan Dernekleri Meclis’te Buluştu

Türkiye’de yaşayan yaklaşık 17 milyon Balkan göçmenini temsil eden yüzden fazla derneğin temsilcileri, Balkan göçmeni milletvekilleri ve Balkan ülkeleri büyükelçileri TBMM çatısı altında buluştu.


TBMM’nin ev sahipliği toplantıya Türkiye genelinde faaliyet gösteren 156 dernek temsilcisi, AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Said, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, CHP İzmir Milletvekili Muharrem Topçu, MHP Bursa Necati Özensoy, Kosova’nın Ankara Büyükelçisi Bekim Sejdıu, aradağ’ın Ankara Büyükelçisi Ramo Bralic, Moldova ve Bosna Hersek’in fahri konsolosları, milli halterci Halil Mutlu katıldı.

Balkan Sosyal İktisadi ve Akademik İşbirligi Derneği (Balkansiad) Başkanı Adnan Vardarlı, 90’lı yıllarda Yugoslavya’nın yıkılması ile birlikte Balkanlar’ın önem kazandığını vurguladı.
Türkiye’de Balkanlara ait ciddi nüfus olduğunu vurgulayan Vardarlı, şöyle devam etti: "Orada akrabalarımız, soydaşlarımız, akrabalarımız var. Bunların hepsi bizim birer parçamız. Biz yeniden yüzümüzü balkanlara döndük. Başbakan’ın Balkanlarla ilgili hassasiyetiyle birlikte platformlar genişlemeye başladı. Balkansiad VE FEBA olarak eylül ayında ABD liderler zirvesini gerçekleştirdik. 6 devletten başbakan, cumhurbaşkanı düzeyinde katılım oldu. Türkiye, ister istemez ilgisini Balkanlar’da tutmak zorundadır. Balkanlardaki iktisadi ticari gelişmeler, politik gelişmeler bizim hassasiyetlerimizdir. Yaklaşık 400 dernek bu hassasiyet çerçevesinde davranıyor. TBMM’de ilk elden sorunlarımız hep beraber çözmeye çalışıyoruz. Neler yapabiliriz balkanlarla ilgili. İktisadi yatırımlar anlamında bunları en üst düzeyde paylaşma fırsatı bulduk."
Balkanların Türkiye’nin devlet tecrübesine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Vardarlı, "Balkan devletleri yeniden yapılan süreci içindeler. Onların geriye dönük ciddi devlet kültürü yok. Devlet olmak kolay değil. Politikalarını oluşturmak açısından, yapılanmalarında, üniversitelerinde iktisadi alanlarında belediye hizmetlerinde bilgi noksanlıkları var. Türkiye’deki kardeş belediyelerle çözebiliyorlar, bakanlıklardan yardım alarak çözebiliyorlar. Türkiye getirdikleri her türlü soruna karşılık bulabiliyorlar." diye konuştu.
AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Said de "Bu kalabalığı görünce duygulanmamak mümkün değil. Her siyasi oluşumdan insan var. Türkiye burada Anadolu burada. Türkiye 15 - 20 milyon Balkan göçmeni insan var. Ortak sorun göç olayı. Balkanlardan ciddi göç var." Diye konuştu.
Rifat Sait, Mecliste Balkan Parlamenterler Asamblesi kurulması için çaba sarf ettiklerini söyledi. Sait, yine Balkan savaşlarının 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, İzmir`de 1. Balkan Şurası`nı yapmayı planladıklarını anlattı.
Kosova Büyükelçisi Bekim Sejdıu toplantıda yaptığı konuşmada, "Bu organizasyonda bulunmamız beni çok mutlu etti. Kosova’dan selamlarımızı iletiyoruz. Kosova Balkanların en genç ülkesi. Genç nüfusu bulunmaktadır. Kosova’nın büyük şansı arkasında Türkiye Cumhuriyeti gibi bir ortağın olmasıdır. İki ülke arasındaki en önemli ilişki Kosova yaşayan ve Balkanlarda Türkiye gelen insanlar." dedi.
AK Parti Bursa Milletvekili Şerbetçioğlu da eşi tarafından Balkanlı olduğunu kaydetti. Şerbetçioğlu, bu tür organizasyonlara büyük ihtiyaç olduğunu kaydetti. Şerbetçioğlu, "Her türlü siyasi menfaatten uzak, Balkanlar için bir araya gelmemiz önemlidir. Başbakan’ın özel ilgisi nedeniyle Balkanlara ilişkiler canlandırıldı." diye konuştu.

Toplantıda dile getirilen talep ve şikayetlerin kendileri için yol gösterici olacağını belirten Dışişleri Bakanlığı Balkanlar ve Ortadoğu Genel Müdürü Hakan Okçalı, "Dışişleri için Balkanlar öncelikli bir coğrafya. Türkiye’nin kökleri Balkanlarda yatıyor. Meclis’te bir araya gelmek büyük bir onur ve ayrıcalık. Dışişleri Bakanlığı diğer devlet kurumlarıyla Balkanlar’da büyük bir zevkle çalışıyor. Toplantının yapılmış olması çok önemli. Talep ve şikayetler bizlerin çalışmasına yön verecek."
AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır da anne tarafından Balkanlı olduğunu ifade ederek, "Kalbimin derinliklerinde her zaman bir tarafımı Balkanlı hissettim." diye konuştu. Öğretim üyesi olduğu dönemde ilk defa Balkanlar’a gittiğini kaydeden Bakır, ondan sonraki yıllarda bayramlarını buralarda geçirdiğini belirtti.
Bakır, "Aradan geçen 90 yıla rağmen Balkanlarda Türkler hala canlıdır, tasfiye edilmemiştir. Balkanlar’daki Türk kültürü dipdiri ayaktadır, ilelebet yaşayacaktır." şeklinde konuştu.
Dedelerinin Konya’dan Balkanlar’a gittiğini belirten halterci Halil Mutlu, şöyle konuştu: "Orada kalmışız. Atatürk’ün dediği ‘Muhacirler bizim kaybedilmiş toprakların hatırasıdır’ sözü çok güzel. Balkanlar’da yaşayan Türkleri unutmamız lazım. Türkiye olarak daha fazla önem verip sahip çıkmamız gerekir. Gelemeyenler, dedelerimiz atalarımız orada yatıyor. Meclis’in bizlere sahip çıkması önemli."
Toplantıda taleplerin dile getirileceğini kaydeden Mutlu, "Her şeyden önemlisi dinimiz ve kültürümüzün yaşatılması. Türklüğümüzün oradaki varlığının sürdürülmesi. Kültürümün ve dilimin orada sürmesini talep ediyorum. " şeklinde konuştu.

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan da TBMM’de önemli bir toplantı gerçekleştirildiğini vurguladı. Tartan şöyle devam etti: "Sayıları 15 ila 20 milyon arası değişen Balkan dünyasından insanların en somut yansıması, ekonomik, siyasi ve kültürel alanında geleceğe yönelik beklentiler dile getiriliyor. Bakanlar dünyasında çalkantılar var, çok şükür Türkiye dışında ama ağabey, baba konumunda Türkiye. Balkan dünyasına yayılan mesajlar sevgi, barış, hoşgörü anlamında çok önemli. En önemi boyutu da bu. Büyük buluşma, o topraklar adına sevgi, barış ve hoşgörü mesajı vermiş oluyoruz."
Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Ayhan Bölükbaşı da Rumeli insanın Türkiye’nin 81 vilayetinde yaşadığını kaydetti.
Türkiye’de 35 milyona yakın Balkan kökenli insan yaşadığını savunan Bölükbaşı, şöyle devam etti: “81 vilayetimizde balkanlardan ve Kafkaslardan göçe zorlanan insanlarımız yaşıyor. İstediğimiz ölçekte örgütlü olamadığımızdan dolayı çok fazla bilinmiyor. İnşallah bundan sonra dirsek temaslarını güçlendirerek bu organizasyonu İstanbul bulunan Türkiye’nin en büyük 82 bin kişilik Atatürk Olimpiyat Stadında gerçekleştireceğiz."