Karacadağ, Göbeklitepe’yi Dünyaya Tanıtacak

Diyarbakır ve Şanlıurfa yöresindeki yatırım hizmetlerini destekleyen ve girişimcilere öncülük eden Karacadağ Kalkınma Ajansı, bölgenin turizmine de büyük katkı sağlıyor.

Karacadağ, Göbeklitepe’yi Dünyaya Tanıtacak
Ajans, Şanlıurfa’da bulunan ve dünyanın ilk tapınağı olduğu tespit edilen Göbeklitepe’yi dünyaya tanıtmaya hazırlanıyor.

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, dünyanın ilk tapınağı olan Şanlıurfa’daki Göbeklitepe için TRT’ye tanıtım filmi hazırlattıklarını söyledi. Ajansın hayata geçirdiği destek programlarından biri olan Turizm Altyapısı Mali Destek Programları sayesinde, Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın tarihi mekânlarını turizme kazandırdıklarını anlatan Karakoyun, “Ajansımız, Göbeklitepe için harekete geçti. Ajansımız, Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi (YDO), Göbeklitepe’nin dünya genelinde tanıtımı için tanıtım seti hazırlıyor.” dedi.

ÜÇ DİLDE TANITIMI YAPILACAK
Türkçe, İngilizce ve Almanca düzenlenecek Göbeklitepe Tanıtım Kataloğu ve broşürleri ile çeşitli promosyon ürünlerini hazırlayan Şanlıurfa YDO, set içerisinde olması planlanan tanıtım filmi için TRT ile işbirliği protokolü imzaladıklarını anlatan Karakoyun, “Protokol ardından kazı alanında çekimler yapan TRT ekibi, kazı başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt ile röportaj gerçekleştirdi. Özel kurgu ve animasyonlar ile hazırlanacak Göbeklitepe tanıtım filmi Ocak 2012’de tamamlanacak.” diye konuştu.
Karakoyun, Diyarbakır’ın da turizmine büyük destek verdiklerini hatırlatarak Ergani, Silvan ve Sur ilçesi başta olmak üzere bölgenin tanıtımı için önemli projeleri desteklemeye devam ettiklerini kaydetti.

NEOLİTİK DÖNEMİN EN ÖNEMLİ YERİ
Şanlıurfa’nın 15 kilometre kuzeydoğusunda Örencik Köyü yakınlarındaki dağlık alan üzerinde yer alan Göbeklitepe, Neolitik Dönem’in en önemli yerleşim yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. 300 metre çapında ve 15 metre yüksekliğindeki Neolitik Dönem´in ilk evrelerine ait Göbeklitepe`de; 1995-2006 yılları arasında Şanlıurfa Müze Müdürlüğü başkanlığında, Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Harald Hauptmann ve daha sonra Dr. Klaus Schmidt ve ekibinin katılımıyla kesintisiz kazı çalışmaları gerçekleştirildi. 2007 yılından itibaren Dr. Klaus Schmidt başkanlığında bakanlar kurulu kararlı kazı statüsüne geçti.
Şimdiye kadar yapılan kazı çalışmaları sonucu Göbeklitepe’de 4 tabaka açığa çıkartıldı. En üstteki tabaka tarım yapılan yüzey dolgusu olup, geriye kalan 3 tabaka ise Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem tarihine ait. Göbeklitepe’nin birinci tabakası yüzey dolgusu, ikinci tabakasında dikilitaşlı köşeli yapılar (M.Ö. 8.000-9.000), üçüncü tabakasında ise dikilitaşlı dairesel yapılar (M.Ö. 9.000-10.000) tespit edildi.