Ayvalık’ta Kadına Şiddet Paneli
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği (KASAİD) Ayvalık Şubesi tarafından 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle çeşitli etkinlikler yapıldı.

Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Ayvalık Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya, ilçede faaliyet gösteren birçok sivil toplum kuruluşunun temsilcisi kadınlar, çoğunluğu kız olmak üzere öğrenciler ve çok sayıda vatandaşın tıklım tıklım doldurduğu panelde, şiddete neden olan etkenler masaya yatırıldı.
Şiddetin insan varlığına yönelik en önemli tehlike olduğu, Kadına yönelik şiddetin ise, ister kamusal isterse özel yaşamda meydana gelsin, kadının fiziksel, ruhsal, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmesine ve acı çekmesine yol açan, kadının temel hak ve özgürlüklerini ve onurunu zedeleyen, sosyal, kültürel ve ekonomik statülerinin yükselmesini olumsuz etkileyen en önemli toplumsal sorunu olduğu vurgulandı.
Her kadının cinsiyeti sebebiyle şiddete uğrama açısından özel risk grubunda olduğu kaydedilen toplantıda, Türkiye’de 3 kadından birinin şiddet gördüğü ve son yedi yılda kadın cinayetleri sayısının yüzde 1400 arttığının altı çizildi. Konuşmacıların, son altı ayda 180, son altı yılda 4 bin kadın öldürüldüğü, bu nedenle kadına yönelik şiddetle mücadele edilmesinin önemi ve bu mücadelenin her aşamasında, tüm toplumsal tarafların aktif olarak yer alması ve görev üstlenmesi gerektiği kaydedildi.PANELİSTLER KADINA ŞİDDETİ ANLATTI 17 yıldır Emniyet teşkilatında yöneticilik görevinde bulunan, 2008 yılından itibaren aile içi ve kadına yönelik şiddet ve töre cinayetleri konusunda hizmet içi eğitim alarak eğitici eğitmenlik yapan Ayvalık İlçe Emniyet Müdürü Kemal Hiçyılmaz, kadına yönelik şiddeti rakamsal değerler ve slayt gösterimi ile anlatırken, KASAİD Ayvalık Şubesinde kadınlara ücretsiz verdiği danışmanlık hizmeti ile tanınan Avukat Songül Afacan, kadınların uğradığı şiddet nedeniyle söz konusu yasalardaki olumsuzlukları gözler önüne serdi.
Almanya’da çeşitli araştırma projelerinde, kültürlerarası aile merkezinde ve yabancı uyruklu gençlerin çalışma hayatına kazandırılması projelerinde görev aldığı öğrenilen, İstanbul’da Anatolia kliniklerinde alkol ve madde bağımlılığı alanında psikolog olarak çalışan, .Türk Psikologlar Derneği ve KASAİD Ayvalık Şubesinde ilçedeki kadınlara ücretsiz psikolojik destek veren Panelistlerden, uzman psikolog Aytül Hoşbakan ise maruz kaldıkları şiddet nedeniyle kadınların yaşadığı depresif sorunlar, bu sorunlardan kaynaklanan aile içi olumsuzluklar ve tüm bunların zincirleme olarak toplumda meydana getirdiği yaralar hakkında paneli izleyenleri bilgilendirdi.
Şiddeti özendiren ve şiddet içeren dizilerin yayından kaldırılması, şiddet gören kadınlara istihdam olanağı sağlanması, sığınma evi ve kadın danışma merkezlerinin tüm belediyelerin bünyesinde yer alması ve kadın ve erkeğin bu konuda eğitilmesi de şiddeti büyük ölçüde azaltacak etkenler olacağının vurgulanması panele adeta damgasını vurdu.
