Şiir İkindileri`nin 46`ncısı Yapıldı

Türkiye`nin en uzun soluklu şiir etkinliklerinden Salihli Şiir İkindileri`nin 46`ncısı gerçekleştirildi.

Şiir İkindileri`nin 46`ncısı Yapıldı
Dianisos Onur Ödülü`nün bu yılki sahibi Nihat Behram olurken, Emek Ödülü ise Rutkay Aziz`e verildi.

Belediye Tiyatro Salonu`nda düzenlenen etkinliğe CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay, Belediye Başkan Yardımcıları Hasan Sungur, Altan Serpil, Şairler Altay Ömer Erdoğan, Arife Kalender, Aslıhan Tüylüoğlu, Leyla Şahin, Muzaffer Kale, Tozan Alkan, Turgay Fişekçi, Mehmet Girgin ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay, "46. Şiir İkindimize ulaşmaktan duyduğumuz sevinci ne yazık ki ülkemizin içine düştüğü kimi olumsuz durumlar hüzne boğdu bu güz. Ardı ardına gelen şehit haberleri, Van ilimizdeki deprem ve kimi siyasilerimizin Cumhuriyetimizi içine çekmeğe çalıştıkları nahoş durumlar, bizleri, Salihli`deki Cumhuriyet ve Mustafa Kemal Atatürk sevdalılarını derinden yaraladı. Bizler, Salihli`mizden böylesi derinlikte bir şiir ırmağı, bir aydınlanma nehriakabiliyorsa, bunu Cumhuriyetimizi kuran o eşsiz kadrolara borçlu olduğumuzu asla unutmuyoruz. Cumhuriyetimizin 88. yılını kutladığımız 29 Ekim`de bir kez daha inandık ki, acılar ne kadar büyük olursa olsun bu ulus üstesinden gelecektir. Çünkü Cumhuriyet, pek çok alanda olduğu gibi, yaraları sarma bilinciyle de kimsesizlerin kimsesi olmuştur. Fakat ne yazık ki Milli Mücadele günlerinde düşmanla işbirliği yapan zihniyet, bugün de Kurtuluş Savaşını ve devrimleri engellemeye çalışanları kutsamaktadır.Bağımsızlık savaşını ve halkın yaşadığı acıları yok sayanlar da kanımca bunlardır. Günümüzün sözde aydınlarının 21. yüzyılda kabaran saltanat, hilafet ve Osmanlılık özlemi; halkını ve yurdunu bırakıp kaçanlara düzülen övgüler; eğitimsizleştirilen, yoksullaştırılan, inancı ve köken ayrılıkları sömürülen halkı kandırmak içindir. Bizler bu gün içinde bulunduğumuz durumun vehametini elbette en sarsıcı bir biçimde anlayan, bu kötü gidişatı durdurma mücadelesi içinde olan insanlarız. Fakat genel görünüm,sizlerin de yakından izlediği gibi Büyük Önder`in Söylev`e başlarken söylediklerinden pek de farklı değildir" dedi

Başkan Okay, konuşmasının ardından Şiir İkindileri`nin en büyük ödülü olan Dianisos Onur Ödülü`nü şair Nihat Berham`a sundu. Bu etkinlikte ilk kez verilen Dianisos Sanata Emek Ödülü`nü de yine Başkan Okay, sinema ve tiyatro sanatçısı Rutkay Aziz`e takdim etti. Berham ve Aziz bu ödüle layık görüldükleri için teşekkür ettiler. CAN YÜCEL UNUTULMADI Şiir İkindileri`nin özel bölümü Şair Can Yücel anısına yapıldı. Özel bölüm, Can Yücel`in kızı Yrd. Doç. Dr. Güzel Yücel Gier ve Prof. Dr. Kemal Kocabaş tarafından sunuldu. Etkinlikte, Şiir İkindileri`nin yayın organı niteliğini taşıyan İz Dergisi de katılımcılara ücretsiz dağıtıldı. Konuk şairlere günün anısına plaket verilmesininn ardından şairler şiirlerinden örnekler sundu.

Programın ardından sinema ve tiyatro sanatçısı Rutkay Aziz, Radyo Gökkuşağı`nda Sibel Sezginci`nin hazırlayıp sunduğu programa konuk oldu. İkili programda şiir üzerine bir konuşma yaptı.
Kaynak: İHA