Hantepe baskını, komutanlıktan canlı izlendi

Askerî savcılık, Hantepe baskınının 'canlı' olarak izlendiği iddiasını doğruladı.

'Heron görüntülerine rağmen neden müdahale edilmedi?' tartışmalarına karşı çıkan Genelkurmay, görüntülerin saldırı öncesine ait olmadığını açıklamıştı. Ancak savcılığın tespitlerine göre, Heronlar baskından önce görüntü vermeye başladı. Çatışma anı da İstihbarat Komutanlığı'nda izlendi.

Askerî savcılığın, 6 Mehmetçiğin şehit edildiği Hantepe baskınından sonra başlattığı 'İnsansız hava aracı (İHA) görüntülerini kim sızdırdı?' soruşturması takipsizlikle sonuçlandı. Ancak, soruşturma dosyasına giren tespitler, 'görüntülere rağmen baskına göz yumuldu' tartışmalarını bitirdi. 'Kovuşturmaya yer olmadığına' karar veren Savcı Emin Hakan Özbek'in ulaştığı bilgiler, 'saldırının ilgili birliklerde saniye saniye izlendiği' iddiasını doğruladı.

Medyaya yansıyan görüntüler karşısında uzun süre sessiz kalan Genelkurmay, 20 gün sonra, İHA'ların saldırının ardından bölgeye gittiğini ve saat 02.15'te Hantepe'den görüntü almaya başladığını açıklamıştı. Oysaki, Gözcü-1 isimli İHA, Hantepe saldırısından yarım saat önce bölgedeydi ve baskın anında yani saat 01.16'da görüntü almaya başladı. Ankara Belbaşı Hava Kuvvetleri İstihbarat Komutanlığı'nda İHA görüntülerini izlemekle görevli Hava İstihbarat Çavuş M.G. de saldırıyı canlı olarak izledi. M.G. anı anına takip ettiği çatışmayı, İstihbarat Komutanlığı Erkân Başkanı Albay O.S.'ye haber verdi. Uyarı üzerine İHA takip odasına gelerek kendi gözleriyle çatışmayı izleyen Albay O.S., daha sonra buradan ayrıldı. Soruşturma dosyasında, albayın bundan sonra ne tür bir işlem yaptığına ilişkin bir bilgi yer almadı.

Terör örgütü, 20 Temmuz 2010'da Çukurca ilçesine bağlı Hantepe mevkiinde bulunan birliğe saldırdı. Çıkan çatışmada 6 asker şehit oldu. Her iki saldırıyla ilgili önceden istihbarat alındığı ve teröristlerin bölgeye sızma girişimlerinin insansız hava araçları olan İHA'lar tarafından tespit edildiği öne sürüldü. Taraf gazetesi her iki olaya ilişkin İHA görüntülerini yayımladı. Hantepe baskınının ise 30 farklı birim tarafından canlı canlı izlendiğini yazdı. Genelkurmay ise susmayı tercih etti. Dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise iddiaları yalanlamış ve İHA görüntülerinin başka yere ait olduğunu savunmuştu. Ardından da Genelkurmay, Hantepe saldırısına ilişkin açıklama yapmak zorunda kaldı. Olay anında İHA'nın 40 kilometre mesafeden bölgeye gönderildiğini, saat 02.15'te görüntü aktarmaya başladığını duyurdu. Askerî savcılık İHA görüntülerini sızdıranın peşine düştü. Askeri Savcı Emin Hakan Özbek tarafından yürütülen soruşturmada 28 subay ve astsubayın ifadesi alındı. Ayrıca bu 28 askerin ev ve işyerlerinde aramalar yapıldı. 6 Eylül 2010 tarihinde 'kovuşturmaya yer olmadığına' karar verildi.

Askeri Savcı Emin Hakan Özbek tarafından hazırlanan 'takipsizlik' kararında Hantepe baskınıyla ilgili ilginç detaylar yer aldı. 22 Mart 2010 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine giren Gözcü-1 İHA'ların, Hantepe saldırısından yarım saat önce bölgede olduğu aktarılıyor. Buna göre, Ankara Belbaşı Hava Kuvvetleri İstihbarat Komutanlığı'nda İHA görüntülerini izlemekle görevli Hava İstihbarat Çavuş M.G. de saldırıyı canlı olarak izledi. Saldırı anında Gözcü-1 isimli İHA'ya ait saat 01.16 ile 05.43 arasında 4 saat 27 dakikalık tek bir görüntü olduğu tespit edildi. Bu ise 01.45'te başlayan saldırının öncesine ait görüntüler bulunduğunu ortaya koydu.

Saldırı anını izleyen askeri personelin, ilgili komutanlarını uyardığı da takipsizlik kararında anlatıldı. Buna göre, M.G. canlı olarak izlediği Gözcü-1 İHA'ya ait görüntülerde saat 02.00'de patlama tespit etmesi üzerine durumu İstihbarat Komutanlığı Erkan Başkanı Albay O.S.'ye bildirdi. O.S. de uyarı üzerine İHA takip odasına gelerek kendi gözleriyle çatışma anını izleyerek odadan ayrıldı. Albay O.S.'nin daha sonra ne yaptığı karar evrakında yer almadı.

TSK, Heronların bölgede olduğunu kabul etmemişti Genelkurmay Başkanlığı, 21 Ağustos 2010'da yaptığı yazılı açıklamada, insansız hava aracının olay anında 40 kilometre uzakta başka bir bölge üzerinde olduğu bilgisini vermişti. Terör örgütünün Doçka kullandığının belirtildiği açıklamada, çetin arazi şartlarına rağmen Hantepe bölgesindeki hakim mevzilere bunların nasıl yerleştirildiği ve olay bittikten sonra bölgede yarım saat dinlenen teröristlere neden müdahale edilmediği cevaplanmamıştı.