Fay Yasası Çağrısı

Jeoloji Mühendisleri Odası Ordu İl Temsilcisi Kübra Güvenç Bacınoğlu, Türkiye`nin yüzde 92`sinin deprem kuşağı içinde bulunduğunu, ayrıca nüfusun yüzde 95`i, büyük sanayi merkezlerinin yüzde 98`i ve barajların yüzde 93`ünün birinci derecede deprem tehlikesi altında olduğunu belirterek, "Acilen Fay Yasası çıkarılmalıdır" dedi.

Fay Yasası Çağrısı
Türkiye topraklarının Kuzey Anadolu Fayı (KAF), Doğu Anadolu Fayı ve Batı Anadolu Horst-Graben Sistemi ile Doğu Anadolu`da Sıkışmalı-Genişlemeli bir tektonik rejimin getirdiği çok sayıda diri fayın etkisi altında olduğunu belirten Bacınoğlu, "Her depremin ardından benzer tablolarla karşılaşmamak için bir an önce gerekli önlemler alınmalı, bu konuda adımlar atılmalıdır. Bunun son örneği 650`ye yakın yurttaşımızın ölümüne, yüzlerce yapının göçmesine, binlerce yapının ve konutun ağır hasar görmesiylesonuçlanan Van, Erciş, Tabanlı ve Edremit depremleridir" diye konuştu

Depremlerin bir doğa olayı olduğunu ifade eden Bacınoğlu, bilinçsizce verilmiş yer seçimi kararları, mühendislik verilerinden yoksun imar planları, düşük standartlarda ve mühendislik hizmeti görmemiş yapı üretimi, kısaca ranta dayalı hızlı, düşük nitelikli, tasarımsız, plansız kentleşme ve sosyoekonomik politikalar sonucu, doğa olaylarının insani, sosyal ve ekonomik yıkımlara dönüştüğüne dikkat çekti. Van`da incelemelerde bulunduğunu söyleyen Bacınoğlu, yapı hasarlarının özellikle çok katlı binalarda,çoğunlukla zayıf zemine sahip alanlar üzerinde kurulmuş düşük nitelikli malzeme, yetersiz ve uygun olmayan donatı ve işçilik hataları ile denetimsizlikten kaynaklandığını söyledi

FAY YASASI ÇIKARILMALI Ordu ilinde sayısal olarak daha fazla kontrol ve denetimlerin yapılmasından dolayı Van`daki depremin Ordu`da olması halinde daha az hasar oluşacağını da vurgulayan Bacınoğlu, şöyle konuştu: "Bu açıdan değerlendirildiğinde acil olarak 3194 sayılı İmar Kanunu, 7269 sayılı Afetler Kanunu ve 4709 sayılı Yapı Denetimi Kanunu değiştirilmelidir. 5543 sayılı İskan Kanunu değiştirilerek kırsal yerleşim birimlerinin altyapısı ve üst yapısı yenilenmelidir. Her deprem sonrasında halkı korku ve paniğe sevk etmeden bilgilendirmek için arazi çalışmaları ile aletsel sismik veri kayıtlarını tutan, değerlendiren ve kamuoyunu doğru bilgilendiren bir kurumsal yapı oluşturulmalıdır. Ülkemizde kırsal ve kentselbirçok yerleşim birimi aktif fayların üzerinde veya kenarına yapılmış bulunmaktadır. Aktif fayların yeri belirlenmeli ve belirlenen bu fayların üreteceği deprem büyüklükleri de dikkate alınarak yerleşim yerlerinin bu faylar üzerinde yapılması engellenmelidir. Bu amaçla bir `Fay Yasası`nı çıkarmalıdır. Yaşam çevremizin bir parçası olan jeolojik çevreye farkındalık oluşturulması amacıyla ilkokuldan başlayarak jeoloji dersi eğitim programı kapsamına alınmalıdır."
Kaynak: İHA