Dp Lideri Zeybek`ten ``dersim`` ve ``bedelli Askerlik`` Değerlendirmesi

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, "Bir başbakanın yasalara ve anayasaya göre devlet adına özür dileme hakkı yoktur" dedi.

Dp Lideri Zeybek`ten ``dersim`` ve ``bedelli Askerlik`` Değerlendirmesi
Partisinin Konya İl Başkanlığı tarafından düzenlenen toplantıya katılmak üzere Konya`ya gelen DP lideri Namık Kemal Zeybek, toplantı öncesi Konya Gazeteciler Cemiyeti`ni ziyaret etti. Burada gündemi değerlendiren Zeybek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın "Dersim olayları" ile ilgili yaptığı açıklama ve devlet adına özür dilemesini eleştirdi. Namık Kemal Zeybek, "Bu açıklama çok acı ve tehlikeli sonuçlar doğuracak bir açıklama. Dersim yarasını kaşımamalı. Ve devlet adına özür diliyor. Bir Başbakanınyasalara ve Anayasaya göre devlet adına özür dileme hakkı yoktur. Devlet adına Cumhurbaşkanı, illerde vali, ülke dışında ise büyükelçiler bu hakka sahiptir. Dersim, sert ve ulaşılması zor coğrafyası nedeniyle yönetim olarak kendi haline bırakılmış bir bölgeydi. İsyanın çıktığı günlerde ise Türkiye, Hatay sorunuyla uğraşıyordu. Hatay`daki Türk asıllılar ve Arapça konuşan Alevilerin Türkiye lehine karar vereceği biliniyordu. Bunu engellemek adına Fransa ve İngiltere tarafından Dersim`deki Alevilerle devletinkarşı karşıya getirilmesi ve bunun Hatay`da propaganda olarak kullanılması planlanıyordu. Bugün yine aynı oyun oynanıyor. İsyan bastırılırken istenmeyen acı olaylar yaşanabilir ama bunu abartarak konuşmanın, kaşımanın ne gereği var" diye konuştu.

"BEDELLİ 1840`LARA KADAR DAYANIYOR" Bakanlar Kurulu tarafından Meclis`e sunulan Bedelli Askerlik Yasa Tasarısı`nı da değerlendiren Zeybek, "Bedelli askerlik ülkemizin tarihinde vardır. Eskiye gidecek olursak 1839`a kadar ülkemizde zorunlu askerlik yoktu. Askerler askerliği meslek olarak yapar, savaşçı olarak işlerini yaparlardı. Ancak batıya yaklaşmak adına 1840`da askerlik zorunlu hale getirildi. Ancak bedelini ödeyenler askerlikten muaf tutuluyordu. Bugün yine gündeme geldi. Bu hükümet garip garip yerlerden para bularak açıklarınıkapatmaya çalışıyor. Sorarlar o zaman; satacak bir şey kalmadı mı da askerliği satıyorsun diye. Bu elde edilen para, şehit aileleri ve gazilere verilecekmiş. Hiç inanmıyorum" dedi.

"TÜRKİYE ADIM ADIM SAVAŞA SÜRÜKLENİYOR" Türkiye`nin adım adım savaşa gittiğini iddia eden Zeybek, "Bir savaş aniden gökten düşer gibi çıkmaz. Savaşa adım adım gidilir. Tıpkı 1. Dünya Savaşı`na adım adım çekildiğimiz gibi. O zamanlar zırhlılar vardı, şimdi ise radarlar. Malatya`ya dikilen radar, İran`a savaş ilanıdır. Suriye`yle savaş zaten çıktı çıkacak. Komşularla sıfır sorun politikası nerde kaldı" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA