Akpm Bürosu Suriye`deki Şiddeti Kınadı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Suriye`deki şiddeti kınarken, Arap Ligi ile Türkiye`nin şiddeti sona erdirmeye yönelik çabalarına destek verdi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu`nun Başkanlığında bugün Edinburg`da toplanan AKPM Bürosu`nda, Suriye makamlarının Suriye halkına yönelik devam eden sistematik şiddet kullanımını kınayan bir açıklama kabul edildi. Suriye makamlarının, aralarında çocukların da bulunduğu binlerce kişinin ölümü ile sonuçlanan kendi halkına yönelik sistematik şiddet kullanmasından büyük bir endişe duyulduğu kaydedilen açıklamada, Suriye makamlarının biran önce kan dökülmesine son vermesi ve tüm insan hakları ihlallerini durdurması çağrısında bulunuldu. Açıklamasında ayrıca, Suriye makamlarına, en azından Arap Ligi tarafından bu ayın başında ortaya konan planı uygulaması çağrısı yapıldı. Açıklamasda, öngörülen sürenin geçen hafta dolmuşolmasına rağmen planın Suriye tarafınca yerine getirilmemesinden üzüntü duyulduğu belirtildi. AKPM Büro açıklamasında, Arap Ligi ve Türkiye`nin, Suriye`deki şiddet ve kan dökülmesinin sona ermesi ve ülkede barışçıl demokratik dönüşüm sağlanması için gösterdikleri çabalara tam destek beyanında da bulunuluyor. AKPM`nin "Avrupa Konseyi ve Arap dünyasında yükselen demokrasiler arasında işbirliği" konulu 1831 (2011) sayılı Kararında, Suriye`de halka yönelik şiddete destek verenlere yönelik etkin müeyyideler uygulanması için Avrupa Konseyi üyesi ülke makamlarına çağrıda bulunulmuş olduğu da hatırlatılan açıklamada, bazı üye ülkelerin bu kararı uygulamakta gösterdiği başarısızlıktan üzüntü duyulduğu kaydedildi

Açıklamada, AKPM Kararında insanlığa karşı suç işleyen, her kim olursa, cezasız kalmaması gerektiğinin de kaydedildiği, ayrıca Uluslararası Ceza Divanı dahil olmak üzere uluslararası toplumun bu türden tüm suçları soruşturmaya ve cezalandırmaya çağrıldığı hatırlatıldı.
Kaynak: İHA