Tpao ve Shell Ortaklık Anlaşması İmzaladı
Antalya açıklarında ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde gerçekleştirilecek olan petrol ve doğalgaz aramaları için TPAO ile İngiliz-Hollanda Ortaklığı Şirketi Royal Dutch Shell arasında ortaklık anlaşması imzalandı.

Türkiye`nin enerji kaynaklarını çeşitlendireceğini ve yerli enerji kaynaklarını değerlendirme yoluna gideceğine vurgu yapan Yıldız, Türkiye`nin petrol ve doğalgaz aramalarında olduğu gibi önemli ortaklıklara imza atmaya devam edileceğini dile getirdi. Karadeniz`de dünya devleriyle birlikte çalıştıklarını ve önemli rakamlara ulaştıklarını kaydeden Bakan Yıldız, "Sürmele-1 kuyusunda şu anda 5 bin 500 metreye indik ve TPAO burada operatör olarak çalışıyor. Bu çok önemli. Bu bir kültür demiştim. TPAO artıkbunun bir ucundan yakaladı bundan sonrasını bırakmaz. Akdeniz`de artık önemli bir oyuncu haline geldi ve şuanda da birinci sıraya oturdu" şeklinde konuştu
Bakan Yıldız, imzalanan anlaşmanın siyasi spekülasyonlardan uzak olduğuna vurgu yaparak, "Ben bu faaliyetin, bu anlaşmanın uluslararası siyasi spekülasyonlardan uzak, son derece teknik bir çalışma olduğunu ve o teknik çalışmanın bir ürünü olduğunun ısrarla altını çizerek belirtmeliyim. Hem ülkemiz hem de Shell`e mutlaka fayda sağlayacağı kanaatiyle bir anlaşma olduğunu, teknik bir anlaşma olduğunu söylemek istiyorum" diye konuştu. "TÜRKİYE TARİHİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI FAKAT GELECEĞİN DAHA DA ÖNEMLİ BİR PARÇASI OLACAK" Shell Uluslararası Arama ve Üretim Başkanı Malcom Brinded ise, "Türkiye tarihin önemli bir parçası fakat geleceğin daha da önemli bir parçası olacak" diyerek, imza töreninde bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Ortaklık için "Her iki tarafa da iyi fırsatlar sunacak" diyen Brinded, Shell`in uzun zamandan beri Türkiye`de faaliyet gösterdiğinin de altını çizdi. Ortaklık anlaşmasıyla birlikte Türkiye`nin enerji sektörünün büyük yarar sağlayacağını dile getiren Brinded, "Ortaklığa destek verdiği içinBakan Taner Yıldız`a ayrıca teşekkür ediyorum" dedi
Brinded, "Umarım bu uzun süreli bir ortaklığın başlangıcı olur" diye konuştu.
TPAO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal da, son zamanlarda denizlerde yoğun bir petrol arama çalışması yürütüldüğünü belirterek, TPAO ile Shell arasındaki işbirliğinin uzun bir geçmişi olduğunu söyledi. "Gerek Güneydoğu Anadolu`da gerek Trakya`da iki rakip firma olarak tatlı bir rekabeti sürdürürken, ortak olarak da arama ve üretim katkılarımızı en üst seviyeye çıkarmak için gayret ettik" diyen Uysal, Akdeniz ve Karadeniz`de yürütülen çalışmalarda elde edilen verilerin ortaklık çağrısına kulak verenfirmalarla paylaşıldığını söyledi. TPAO`nun Akdeniz`de sahip olduğu sahip olduğu ruhsat alanları açısından en büyük oyuncu konumunda olduğunu belirten Uysal, "Shell`le devam etmekten çok büyük gurur duyuyoruz" diyerek, Türkiye`nin bu anlaşmadan güzel neticeler elde etmesini temenni etti.
Konuşmaların ardından Bakan Taner Yıldız`ın şahitliğinde TPAO ile Shell arasındaki ortaklık anlaşması imzalandı
SORULAR Törenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Yıldız, bir gazetecinin İsrail ile Kıbrıs Rum kesimi arasında Doğu Akdeniz`de gerçekleştirilen doğalgaz aramaları için daha önce sert konuştuklarını hatırlatarak bu konuda ne düşündüklerini sorması üzerine şunları söyledi: "Bizim başından beri söylediğimiz iki nokta var. Gerek İsrail`in gerekse Rum kesiminin uluslararası hukuku netleşmemiş ve uluslararası hukuka aykırı bir şekilde yaptıkları çalışmaların legal olmadığını söylemiştik. Eğer varsa uluslararası hukukta sınırıyla alakalı muazalı, tartışmalı bir alan bunun mutlaka adanın tamamıyla alakalı bir paylaşıma dayalı yapı kurgulaması lazım demiştik. Oranın legal haline gelmesinin iki tane temel gerekçesi olacak. Ya bununla alakalı uzlaşma anlayışına dayalı ortakmutabakat noktasına gelinecek, ya da eşit paylaşımlı ve Kıbrıs halkının tamamının buradan faydalanacağı ve yararlanacağı bir alan oluşturmak. Ben zaman zaman söylüyorum, siyasetin enerji sektörüne ilkleri olur. Ve İsrail`in bu anlaşmada özellikle telaffuz etmek istemezdim ama 9 tane vatandaşımızın katledilişiyle alakalı konuyla herhangi birşey olmamış gibi davranması tabii ki tarafızca kabullenilemez." Başka bir gazetecinin Shell ile imzalanan anlaşmanın detaylarını sorması üzerine ise Malcom Brinded, Türkiye`nin Güneydoğusu`nda Akdeniz`dekinden farklı bir durum olduğunu belirterek, her iki bölgede de başarılı olunacağının garantisinin olmadığını söyledi. Brinded, diğer yandan ise her iki bölgede gerçekleştirilecek olan aramalarda ise kararlı olacaklarını dile getirdi.
Törenin sonunda ise Royal Dutch Shell Uluslararası Arama ve Üretim Başkanı Malcom Brinded, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve TPAO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal`a Shell`in sembolü olan deniz kabuğu hediye etti
