Bakan Ergün: Bill Gates, Steve Jobs Gibi Dahilerin Çıktığı Ortam Hazırlayacağız

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin rekabeti ucuz işgücü, ucuz hammadde ve ucuz enerjide yakalayamayacağını söyledi.

Rekabetin Türk insanının aklı ve parlak zekasıyla yakalanabileceğini vurgulayan Bakan Ergün, Bill Gates, Steve Jobs gibi dahilerin çıktığı ortamın hazırlanacağını kaydetti.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2012 yılı bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesine başlandı. Komisyona bakanlığının çalışmaları hakkında sunum yapan Bakan Ergün, bilim ve teknoloji uzak millet olmadığımızı vurguladı. "Kendimizi tekrar keşfetmemiz gerekiyor." diyen Bakan Ergün, şöyle devam etti:
"İbni Sina’nın tıpta, Hazermi’nin matematikte, Sinan’ın mimaride, Cahit Arf’ın matematikte yapmış olduğu çalışmalar ortadadır. 12. yüzyılda Cizre’de doğan ve Diyarbakır’da yaşayan, bugün hala Ulu Camii’de bulunun Güneş Saati’ni yapan El Cezeri’nin robotik bilim ve sibernetik alanında yaptığı çalışmalar ortadadır. Bu mirasa sahip toplumuz. Bu yetenek toplumun genlerinde vardır. Yeter ki yeniden keşfetmeye gayret edelim. Tek tek bireyler arasındaki farkı kişilerin aklı ve zekasıyla açıklayabiliriz. Toplumlar arasındaki farkı sadece kişilerin aklı ve zekasındaki farkla açıklayamayız. Bunu kültürle açıklamak doğru olacaktır. Bugün ABD yaşayan 12 yaşındaki çocuk Apple için programlar yazabiliyorsa, Bill Gates, Steve Jobsp gibi dahiler çıkıyorsa, bunun ana nedeni sunulan ortam ve kültürdür. İnsanımıza güveniyoruz. Özgür ve demokratik ortak oluşturarak, yeniliğe, bilime teknolojiye önem vererek benzer başarıları imza atacağımıza inanıyoruz. Ürettiğimiz bilgiyi teknolojiye, nihai ürünlere dönüştürecek mekanizma kurabilirsek, dünyada söz sahibi olacağımız, üst lige çıkacağımız, kalıcı olacağımız açıktır."

REKABETİ TÜRKİYE’NİN GENÇ NÜFUSU, AKLI VE ZEKASIYLA YAKALAYACAĞIZ
Türkiye’nin rekabeti, ucuz işgücü, ucuz hammadde ve ucuz enerjide yakalayamayacağını kaydeden Nihat Ergün, bu konularda Türkiye’den çok daha şanslı ülkelerin olduğunu vurguladı. Türkiye rekabeti daha ileri de yakalamak zorunda olduğunu belirten Bakan Ergün, "Genç nüfusu, aklı ve parlak zekasıdır. İnsanımızın aklını ve zekası ile parlak ürünlerini ortaya koymamız lazım. Zenginliğimiz yerin altında değil üstündedir. Zenginliği araştırın, potansiyeli ortaya çıkarın mesajlarını toplum vermektedir. Madenler de bu mesajı vermektedir. Boru masanın üzerine koyduğunuzda ne kadar farklı olduğunu görürsünüz. Beni araştırın diyor kendisi. Şimdiye kadar türevlerinin neler olacağı hakkında AR-GE önem vermediğimiz için ham madde olarak satıyorduk. Şimdi onun türevlerine yöneldik. Şimdi enerjiden tıbbı kadar her alanda kullanılabildiğini keşfettik. Zenginliğimiz buradadır, zenginliği yakalamak için süreç rekabet gücünü nerede arayacağını göstermektedir." diye konuştu.

81 İLDE BİLİM MERKEZLERİ KURULACAK
TÜBİTAK’ın önderliğinde, yerel yönetimlerle işbirliği yaparak 81 il merkezinde bilim ve teknoloji merkezleri kurulacağını anlatan Nihat Ergün, "Bu merkezler, gençlerin bilime olan ilgisini artıracak, merak uyandıracak, teknolojiyi daha doğru kullanmalarını sağlayacak merkezler olacaktır. Bir çok ülkede uzun yıllar önce gerçekleştirilmiş olan bu merkezlerin, ülkemizde gerçekleştirilmemiş olması büyük eksiklikti. 81 ilin tamamında bilim ve teknoloji merkezleri kurmaya kararlıyız." şeklinde konuştu.

YERLİ OTOMOTİVDE KISA SÜREDE ÖNEMLİ GELİŞMELER OLACAK
Yerli otomobil üretimi konusunda kısa süre içinde önemli gelişmeler olacağını bildiren Bakan Ergün, yarım asırdan fazla faal olduğumuz otomotiv sektöründe artık üretim ve montaj alanında gösterilen başarıyı tasarım ve AR-GE alanına kaydırmak gerektiğini belirtti. 2008’den bu güne kadar 108 Ar-Ge merkezi kurulduğunu aktaran Bakan Ergün, 15 bine yakın personelin görev yaptığı bu birimlerde yapılan harcamanın 5 milyar TL ulaştığını kaydetti.

TEKNO GİRİŞİMCİLERE DESTEKTE 500 BİN TL’LİK İKİNCİ FAZ BAŞLIYOR
Tekno Girişim Sermayesi desteğinin sürdüğünü belirten Nihat Ergün, "Bu uygulamanın ikinci fazı üzerinde çalışıyoruz. 100 bin TL tekno girişimcilere sermaye desteği birinci faz uygulamadır. İkinci faza geçenler, artık ürünlerini gerçek ürün noktasına getirenler için 500 bin TL destek verecek mekanizma üzerinde çalışıyoruz." diye konuştu.