Türkmen Lider Berdimuhamedov, Çin’e Gidiyor

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, resmi ziyarette bulunmak üzere bugün Çin’e gidiyor.

Türkmen Lider Berdimuhamedov, Çin’e Gidiyor
Berdimuhamedov’un 3 gün sürecek Çin ziyaretinde bir dizi ikili anlaşmaların imzalanması bekleniyor.
Berdimuhamedov, Pekin temasları kapsamında Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ve Başbakan Wen Jiabao ile bir araya gelecek. Görüşmelerde, enerji başta olmak üzere diğer alanlardaki ikili ilişkiler ele alınacak.
Türkmen lider Berdimuhamedov, göreve geldiği 2007 yılından bu yana Çin’e üçüncü ziyaretini gerçekleştiriyor. Çin lider Jintao buna karşılık sözkonusu dönemde Türkmenistan’ı iki kez ziyaret etti.

Türkmen lider, Çin ziyareti kapsamında ülkenin Shenzhen ve Hong Kong kentlerini ziyaret edecek. Bu ziyaretinde Çinli işadamlarıyla bir araya gelecek.
Ayrıca, Berdimuhamedov’un ziyareti kültürel ilişkiler açısından da ayrı bir önem taşıyacak. Türkmen sanatçıları, Pekin’de konser verecek ve Berdimuhamedov’un kaleme aldığı ve Çince’ye tercüme edilmiş kitapların tanıtım törenleri düzenlenecek.

Berdimuhamedov, Çin ziyareti öncesinde bu ülkenin resmi ajansı Xinhua, People`s Daily gazetesi ve Çin Uluslararası Radyosu’nun gazetecileriyle bir araya geldi.
Çin basına demeç veren Berdimuhamedov, Çin ile uzun vadeli stratejik işbirliği kurmak istediklerini kaydetti. Türkmenistan`ın Çin`in toprak bütünlüğünü desteklediğini belirten Berdimuhamedov, bu ülkeyle ekonomik ilişkilerinin başarılı bir biçimde geliştiğini söyledi. 2011 yılının 9 ayında iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 3 milyar 564 milyon doları bulduğunu söyleyen Berdimuhamedov, Türkmenistan’da 37 sermayeli Çin şirketinin faaliyet gösterdiğini ve bu şirketlerin katılımıyla 4 milyar 438 milyon dolar ve 2 milyar 328 milyon yuan değerinde 66 yatırım projenin tescil edildiğini ifade etti. Çin ile enerji, ticaret, ulaşım, iletişim, kimya sanayisi, tarım, sağlık ve yüksek teknoloji alanlarında işbirliği yapıldığını bildirdi.
Çin’e 30 yıl boyunca yılda 40 milyar metreküp doğalgaz ihraç etmeyi hedefleyen Türkmenistan, sözkonusu doğalgaz miktarını arttırmayı planlıyor. Türkmen lider Berdimuhamedov’un Çin ziyaretinde doğalgaz miktarının 20 milyar metreküp daha arttırılmasını öngören anlaşmanın imzalanması bekleniyor.