Tecavüzcülere dönemsel hadım

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın revize ettiği yasa taslağına göre, pedofili olduğu saptanan kişiye doktor tedavisi uygulanacak. Tedavide testosteron hormonunu azaltan ilaç hasta iyileşene kadar verilip, sonra kesilecek.

Tecavüzcülere dönemsel hadım
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kamuoyunda "hadım" tartışmaları ile gündeme gelen cinsel saldırı suçlarına yönelik yasa teklifini yenileyip, tekrar gündeme getirmeye hazırlanıyor. İsmi "Çocuk İstismarıyla Mücadele Yasa Taslağı" olarak belirlenen tasarıda, "istismarcıların kimyasal ilaçla tedavi edilmesi"ne yönelik madde de revize edildi. Buna göre, çocuklara tecavüz ya da cinsel istismarda bulunan ve özellikle pedofili olduğu saptanan kişiye testosteron hormonunu azaltan ilaç tedavisi "dönemsel" uygulanacak. Kişinin tedavisi bittiğinde ilaç da kesilecek ve normal yaşamına dönmesi sağlanacak. Suçlu iyileştiğinde aşamalı olarak cinsel performansını yeniden kazanacak.

70 Mevzuat inceleniyor
Geçtiğimiz dönem, TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçen teklifin kapsamını genişleten Aile Bakanlığı, yeni tasarı için özellikle konuyla ilgili akademisyenlerle bir araya gelmeye hazırlanıyor. Bakanlık kaynakları bu konuda ciddi bir "medya planlaması" yapıldığını aktarırken, Türkiye'de 70 ayrı mevzuatta çocuklarla ilgili hükümler tek tek inceleniyor. Ayrıca enseste karşı da ciddi yasal yaptırımlar getirilmesi üzerinde çalışılıyor. Yeni metinde yer alacak düzenlemeler şöyle:
Cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı veya reşit olmayanlarla cinsel ilişki suçundan hapis cezasına mahkum olanlara, koşullu salıverildikleri takdirde testestoron etkisini önemli ölçüde azaltıcı tedavi "hadım" algılamalarının aksine "dönemsel" uygulanacak. Yani kişinin tedavisi süresince cinsel performansı kaybolacak fakat tedavisi bitip de iyileştiğinde eski cinsel performansına dönem içerisinde yeniden kavuşabilecek. Bu tedavi özellikle pedofili hastası olduğu saptanılan suçluları kapsayacak. Tedavi konusunda Sağlık Bakanlığı ile çalışma yürütülecek. Ayrıca istismarda bulunanların DNA'sı saklı tutulup, diğer ülkelerin de bilgisine sunulacak.

29 Aynalı oda
Cinsel istismara maruz kalan çocuk ve kadınlara anında müdahale edecek Kadın İzlem Merkezleri (KİM) ile Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM) 29 ilin üniversite hastanesinde açılacak. Şu an sadece Ankara Yenimahalle'de bir ÇİM bulunduğu bilinirken, merkezlerde "aynalı oda" modeli kullanılarak, polise, savcıya ayrı ayrı ifade verme eziyetinin önüne geçilecek. Cinsel istismar vakalarının soruşturulması süreci polis ve sosyal çalışmacıların ortaklığında yürütülecek.
İllerde istismarı önlemeye yönelik uygulamaların koordinasyonunu yürütmek için yerel yöneticilerin aktif rol üstleneceği komiteler oluşturulacak.
İlköğretim çağındaki çocuklara "hayır" diyebilmesini öğretecek eğitim programları oluşturulacak. Böylelikle çocukların hem cinsel istismara uğrayıp uğramadığı saptanacak hem de risklere karşı bilgilendirilmesi sağlanacak. Ayrıca yardım istenilebilmesine olanak verecek "çağrı hattı" da kurulacak.
Risk altında olduğu saptanılan ya da daha önce istismar edilme tehlikesi geçirmiş olan çocukların gelişiminin sürekli takip edilebilmesi için kayıt sistemi oluşturulacak.

Taslakta yer alacak bazı düzenlemeler
18 yaşın altındaki herkes "çocuk" kabul edilecek.
İstismarcı 5-18 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılacak.
Çocukları internet gibi ortamlarda rahatsız etmek ya da buluşmaya çağırmak da cinsel istismara teşebbüs sayılacak.
Cinsel istismara uğrayan çocukların yakınlarına da psikolojik tedavi uygulanacak.
Cinsel tacize yönelik davalar öncelikli ele alınacak ve gecikmeler önlenecek.