Predator`lar İncirlik Pistinde

Adana`daki İncirlik Üssü`ne ABD tarafından konuşlandırılan 4 adet MQ-1 Predator insansız hava aracından 2`si piste çıkıp deneme uçuşu yaptı.

İncirlik`e getirilen Predator`lardan ikisi, tüm üniteleri monte edilerek, yer istasyonu, yer kontrol radarları dahil, uçuşa hazır duruma getirildi.

Bugün saat 09.45 sıralarında iki MQ-1 Predator, İncirlik Üssü`nde kontrol kulesinin yakınlarından çekici yardımıyla piste çekildi. Pistte çekiciler yardımıyla ilerleyen 2 Predator, üssün kuzeyindeki hangarlara götürüldü. Burada Predator`lara tankerden yakıt ikmali yapıldı. Yer Kontrol Ünitesi`nde görevli ABD`li personelleri tarafından kalkış işlemi gerçekleştirilen Predator`lar, Adana semalarında deneme uçuşlarını gerçekleştirdi.

MQ-1 Predatör, İncirlik`teki kalkışının ardından kumanda, Nevada/ABD`deki merkeze geçecek. Tüm uçuş boyunca Predator uydu aracılığıyla ABD`den kumanda edilecek. Predatör`ün elde ettiği görüntüler önce ABD`ye gönderilecek, ardından Ankara`daki ABD karargahına (ODS) gelecek

Predator`lar 180-200 km/saat gibi bir süratle uçuyor. Uçuş irtifasına bağlı olarak genelde 13 bin-14 bin feet yükseklikte 20-24 saat kalabiliyor. İncirlik`ten kalkacak araçlar, Suriye sınırı boyunca uçarak Irak`a giriş yapacak. Irak`taki uçuşunu takiben aynı rotadan İncirlik`e geri dönecek. Öncelikle Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ve Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) tarafından kullanılan insansız hava aracı MQ-1 Predator, 1990`larda sadece gözlem ve ileri keşif için kullanılması planlandı. Daha sonra yeni kameralar ve füzeler ile modifiye edilen MQ-1 Predator, 1995`den bu döneme kadar Afganistan Pakistan Bosna Sırbistan, Irak ve Yemen`de kullanıldı.
Kaynak: İHA