İlhan Cihaner: Özgürlüğümden Utanıyorum

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili İlhan Cihaner, gazetecilik yapan cesur insanların tutuklu olduğu bir ülkede özgürlüğünden utandığını söyledi.

İlhan Cihaner: Özgürlüğümden Utanıyorum

Aralarında gazeteciler Nedim Şener ile Ahmet Şık`ın da bulunduğu 12`si tutuklu 14 sanık hakkında açılan Oda TV davasının ilk duruşması bitti. Duruşmayı takip etmek için adliyeye gelen İlhan Cihaner, duruşmanın ardından kameraların karşısına geçti. Bu davanın hukuk tekniği açısından değerlendirilmesinin iddianamede ortaya çıktığını belirten Cihaner, "Henüz çözülmemiş harddisklerde elde edilmiş verilen şüphelilere sorulduğu ortaya çıktı. Suç olmayan eylemlerin terör eylemi olarak gösterildiği ortaya çıktı. Bugün burada gerçekten insanlar özgürlüklerinden utanır hale geldiler. Gazetecilik yapan bu cesur insanların tutuklu olduğu bir ülkede gerçekten ben özgürlüğümden utanıyorum." dedi.

Tutuklama sürecinin acil bir süreç olduğunu söyleyen Cihaner, “Ona ilişkin her şeyin gecikmesi sakınca şeklinde değerlendirilir. Bir tahliye talebi yapıldığında bunun mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Kabul ya da red. Burada hakimin reddi söz konusudur. Mahkeme en fazla şunu söyleyebilir ‘reddedildiğin için ben buna karar vermiyorum.’ Ama mahkeme red talebinin reddedileceğinden o kadar emin ki, ‘Arada ben bunu değerlendireceğim’ diyor. Yani sen belki olmayacaksın. Red talebi kabul edilecek ve başka bir mahkeme bakacak. Fakat süreç o kadar güven veriyor ki arkadaşlarımıza gelecekte neler olacağını da öngörüyorlar.” diye konuştu.
Hukuk adına artık Türkiye’de hiçbir şeyin öngörülemeyeceğini savunan Cihaner, “Onun için çok uzun bir tutukluluk da olabilir. Bakarsınız yarın salıverilebilirler. Biraz önce hukuk devleti falan kavramları kullanıldı. Kesinlikle hukuk devletinin ‘H’sinden bile söz edemeyiz. Çünkü hukuk adına hiçbir şey öngörülebilir değil. Hukuk devleti demek insanların geleceğine dair bir şeylerin tahmin edebileceği, öngörebildiği devlettir.” ifadesini kullandı.