Gül: Suriye`deki Değişimi Halk Gerçekleştirmeli

Londra temaslarını sürdüren Abdullah Gül, Guardian’ın tecrübeli yazarlarından Ian Black’e bir mülakat verdi.



Gazetenin “Türkiye’nin Esed mesajı: Güvenimizi yitirdin, artık değişme zamanı” başlığıyla verdiği mülakatta Gül, Suriye’de değişimin kaçınılmaz olduğuna vurgu yaparak, ayaklanmalarda binlerce kişiyi öldüren Esed’e artık güvenilemeyeceğini söyledi. Esed’in ülkedeki isyanları sona erdirebilecek reform çağrılarına kulak asmadığını belirten Gül, ülkedeki krizin sonu gelmeyen belirsiz bir yere doğru sürüklendiğini kaydetti. Haberde Gül’ün, ‘Suriye sınırında tampon bölge oluşturmaya hazırlanıldığı’ yönündeki iddialar üzerine yorum yapmaktan kaçındığına dikkat çekildi.


İngiliz gazetesine verdiği özel mülakatta Cumhurbaşkanı Gül, Esed rejimi karşıtı silahlı gruplara barınacak yer sağlamanın söz konusu olmadığını, ancak Suriyeli muhaliflere ‘demokratik platform’ sunmaya devam edeceklerine vurgu yaptı. Abdullah Gül, Suriye’deki değişimin halkın eliyle olması gerektiğini ve hiç kimsenin bir iç savaş yaşanmasını istemeyeceğini belirterek, ülkedeki durumun bu hale gelmesini önlemek için gerekli olan her şeyin yapılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.


İran`ın nükleer programına da değinen Gül, İranlıların Batı`nın tehdidini nasıl gördüğünü anlamak gerektiğini söyleyerek, Batı`yı samimi, İran’ı ise şeffaf olmaya davet etti. Gül, Türkiye’nin İran’a yönelik askeri bir seçeneğe karşı olduğunu sözlerine ekledi.


AB üyeliğine ilişkin de önemli açıklamalar yapan Gül, Kıbrıs’ın gelecek yıl AB dönem başkanlığını alması durumunda AB ile ilişkilerini 2013 Ocak ayına kadar donduracaklarını, ancak bunun AB’ye üye olmadaki kararlılıklarını etkilemeyeceğini ve bu konunun partiler üstü bir mesele olduğunu belirtti.


İngiliz gazetesine verdiği mülakatta Gül, Kürt meselesinin çözümünde terör gruplarını reform sürecini baltalamakla suçladı. Suriye’nin geçmişte PKK’lıları barındırdığı hatırlatılması üzerine ise Gül, güvenli bölgelerden saldırı düzenlenmesi halinde sınır ötesi baskınların gerekli olabileceğine vurgu yaparak, “Şam yönetiminin böyle bir hata yapacağını sanmıyorum.” diye konuştu.