CHP'yi bu kez de 'iftar' krizi bekliyor

Geçen Muharrem ayında AK Partili Reha Çamuroğlu'nun iftar davetini 'hakaret' sayan CHP'de yeni kriz kapıda.

CHP Milletvekili Sabahat Akkiraz, Muharrem Orucu’nda Meclis’te iftar verilmesi için Meclis Başkanlığı’na başvurdu.

Geçen dönem AK Partili Reha Çamuroğlu’nun Alevileri davet ettiği ‘iftar’a isyan eden CHP’de, tartışmaları yeniden alevlendirecek başvuru bu kez kendi partisinden geldi. Sanatçı CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz, Meclis Başkanlığı’na başvurarak, Muharrem ayında Meclis’te iftar yemeği verilmesini istedi. Akkiraz, Meclis Başkanlığı’na başvurarak Muharrem ayı süresince Meclis lokantasında ‘Muharrem orucu’ tutanlar için ‘iftar yemeği’ çıkarılmasını istedi. Akkiraz Meclis Başkanlığı’na gönderdiği yazıda “26 Kasım 2011 tarihinde başlayıp 7 Aralık 2011 tarihinde sona erecek olan ‘Muharrem ayı- Yas-ı Matem orucu’ kapsamında tıpkı Ramazan ayında olduğu gibi meclis yemekhanesinde iftar yemeği verilmesini arz ederim” dedi. Cuma gününe kadar Meclis Başkanlığı’nın vereceği yanıtı bekleyecek olan Akkiraz, aynı gün Muharrem ayıyla ilgili açıklamada bulunacak.

CHP ‘Alevilere hakaret’ demişti

CHP’nin yeni önerisi hem parti içinde hem Alevi tabanında tartışma yaratacak gibi görünüyor. 2008 yılında Ak Partili Reha Çamuroğlu’nun Muharrem ayında verdiği ve Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı iftara CHP sert tepki göstermişti. Dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı Sinan Yerlikaya, “Aleviler’de iftar diye bir şey yok. Alevilerin bu orucu yas orucudur. Alevilere iftar verme girişimi, Alevilere dönük bir hakarettir” derken, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazın Genç ise “Bu iftar ve benzeri girişimlerin amacı Alevileri asimile etmeye yönelik olduğunu düşünüyorum” demişti.

Çamuroğlu’na büyük tepki göstermişlerdi

CHP parti yöneticileri, geçen dönem Ak Partili Reha Çamuroğlu’nun Muharrem orucu nedeniyle iftar yemeği vermesine sert tepki göstermiş ve Muharrem orucunda toplu iftar olmadığını, bunun Alevilere hakaret olduğunu savunmuştu. Birçok Alevi derneği de toplu iftar geleneği bulunmadığı görüşüyle tepki göstermişti.