Bakan Yazıcı `kadın Girişimciliği` Panelinde Konuştu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Türkiye, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği Anlaşması`nı imzalamış ve o yıllardan bu yana üzerine düşen bütün yükümlülükleri harfiyen yerine getirmiştir.

Hal böyleyken, bu anlaşmanın diğer tarafı olan Avrupalı dostlarımız, kurguladıkları vizelerle `eşya dolaşsın ama insan dolaşmasın` gibi bir tavır almışlardır" dedi.

Brüksel`de Avrupa Parlamentosu`nda düzenlenen "Avrupa Birliği ve Türkiye`de Kadın Girişimciliği` konulu panele konuşmacı olarak katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, AB`nin Türkiye`ye uyguladığı vizeleri eleştirerek "Ticaret yapalım tabi, daha fazla üretelim daha fazla tüketelim. Türkiye, AB ile Gümrük Birliği anlaşmasını imzalamış ve o yıllardan bu yana üzerine düşen bütün yükümlülükleri harfiyen yerine getirmiştir. Hal böyleyken, bu anlaşmanın diğer tarafı olan Avrupalı dostlarımızkurguladıkları vizelerle `eşya dolaşsın ama insan dolaşmasın` gibi bir tavır almışlardır. Bu engelleri anlamakta güçlük çekiyoruz" diye konuştu.

Türkiye`deki kadın girişimcilerin geldikleri nokta, sorunları ve potansiyellerinin konuşulduğu panelde Bakan Yazıcı, "Ülkemizde istihdama katılan kadınların yüzde 14.1 işveren veya kendi hesabına çalışanlardan oluşuyor. Bugün ülkemizde 200 bini aşkın kadın esnaf ve sanatkarımız ve 90 binden fazla tacir kadınımız vardır. Hükümet olarak kadının çalışma hayatına katılımının önündeki engelleri kaldırmak ve kadın istihdamını arttırmak için gerekli tedbirleri hayata geçirmekteyiz. Kadın ve gençlerin istihdamınıarttırmak amacıyla hazırladığımız istihdam paketlerinin mevcut istihdama ek olarak işe alınan kadınlar ile 18-29 yaş arası gençlere ait Sosyal Güvenlik Kurumu iş veren primleri beş yıl boyunca kademeli olarak işsizlik fonundan karşılanacaktır. Gelir vergisi kanununda yaptığımız değişiklikler ile kadınlarımızın ev içerisinde imal ettikleri ürünleri satarak elde ettikleri gelirlerin vergiden muaf olmasını sağladık. Kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi ve yoksulluğun önlenmesi için mikro kredi uygulamasınıbaşlattık. Bu kapsamda 2006`dan bu yana 43 bin kadına 109 milyon TL işe başlangıç desteği sağladık" dedi.

Daha sonra söz alan İsveçli Parlamenter Anna Maria Corazza Bildt ise, Türkiye`ye uygulanan vizeler konusunda Bakan Yazıcı ile aynı görüşte olduğunu dile getirerek, Türkiye`nin Avrupa için giderek artan önemini şu sözlerle dile getirdi: "Bizim Ortadoğu ile, Arap dünyası ile ve Müslüman dünyası ile konuşabilmek, iletişim kurabilmek için Türkiye`ye ihtiyacımız var. Hatta bunu söylemekte sakınca görmüyorum ki bizim Türkiye`ye, Türkiye`nin dünya ile konuşabilmek için bize olduğundan daha fazla ihtiyacımız var. Ülkenizin en büyük avantajı; çoğunluğun Müslüman olup, laiklik ilkesi ile hareket edebiliyor olması ve bu şekilde başarıyı yakalamış olmanız. Müslüman dünyası sizi izliyor, örnek alıyor olması; kaçınılmaz olarak Türkiye`yi bölgeselbir süper güç olarak tanımamızı gerektiriyor" açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA