21 Bin 945 Dekar Patates Dondan Etkilendi

Nevşehir’de Kasım ayında meydana gelen don olayı nedeniyle ekili alanların yüzde 30’una denk gelen, ortalama 21 bin 945 dekar patates ekili alanın dondan zarar gördüğü bildirildi.

21 Bin 945 Dekar Patates Dondan Etkilendi

Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Şahin, yaptığı açıklamada, Kasım ayının ikinci haftasında meydana gelen düşük sıcaklıklar neticesinde, henüz hasat işlemi tamamlanamamış patates üretim alanlarında “don” zararı meydana geldiğini kaydetti.

Patates hasadını gerçekleştiremeyen ve ürünleri tarlada don zararına uğrayan çiftçilerin mağduriyetlerini gidermek amacıyla, il ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personeli tarafından hasar tespit işlemlerinin yapılmaya devam ettiğini belirten Şahin, şöyle konuştu:
“Nevşehir Merkez, Derinkuyu, Ürgüp ve Acıgöl ilçelerinde 08 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen don olayı nedeniyle patates hasadını tamamlayamamış olan 36 köy ve kasabada bulunan yaklaşık 591 çiftçimizin olumsuz yönde etkilendikleri tespit edilmiştir. İlimizin, 2011 yılı tahmini patates ekim alanı 91 bin 592 dekar olup, bunun ortalama 69 bin 647 dekar alanının hasadı yapılmıştır. Geriye kalan ortalama 21 bin 945 dekar patates ekili-dikili alanın ise hasadının yapılamadığı ve bu alanların 8 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen don olayından zarar gördüğü tespit edilmiştir.

İl/İlçe Müdürlüğü teknik personellerince yapılan ön tespitler doğrultusunda don zararı olan patates ekili-dikili alanlarda tarladan tarlaya değişmekle birlikte yüzde 30 ile yüzde 80 arasında patatesin dondan zarar gördüğü tespit edilmiştir. Zarar gören patateslerin hiçbir şekilde kullanılması mümkün değildir. Don zararından etkilenmeyen patateslerin de tarladan sökümünde ve depolanmasında ayrıca sıkıntılar yaşanmaktadır. Don zararı olan ve olmayan patatesler söküm esnasında ayırt edilememekte, depoya taşındıktan 1-2 gün sonra depoda çürüdüğü müşahede edilmiştir. Bu da söküm ve depolama işçiliğini ayrıca artırmaktadır.”