Tbmm Heyeti Azerbaycan`da

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Volkan Bozkır ve heyeti resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Azerbaycan`ın başkenti Bakü`ye gitti.

Bozkır, yaptığı açıklamada Türkiye ve Ermenistan arasındaki protokollerin Dağlık Karabağ problemi çözülmeden imzalanmayacağını belirtti

Dışişleri Komitesi Başkanı Volkan Bozkır başkanlığındaki heyet, ziyaret programına Fahri Hiyaban`da Haydar Aliyev`in mezarını, Şehitler Hiyabanı`nı ve Türk Şehitliği`ni ziyaret ederek başladı. Heyet, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov ve Uluslararası İlişkiler ve Parlamentolar İlişkiler Komitesi üyeleri ile de görüştü. Görüşmelerde Azerbaycan ve Türkiye Parlamentoları arasındaki ilişkiler ve ilişkilerin gelişimi müzakere edildi. Bozkır`ın başkanlık ettiği heyette, Ak Parti`den Hasan Karal veİdris Bal, MHP`den Sinan Oğan ve CHP`den Faruk Loğoğlu da bulunuyor.

Toplantıdan sonra açıklama yapan Volkan Bozkır, Türkiye ve Ermenistan arasındaki protokollerin Dağlık Karabağ problemi çözülmeden imzalanmayacağını vurguladı. Bozkır, "Türkiye`nin Azerbaycan politikası biliniyor. Türkiye Azerbaycan`ı stratejik ortağı olarak kabul ediyor ve bugün yaşadığımız uluslararası sorunlarda Azerbaycan`ı yanımızda görmek gerçekten önemli. Bu ziyaretimizde bölgede ve dünyada yaşanan ekonomik krizi, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde yaşanmakta olan çok önemli gelişmeleri gözdengeçiriyoruz ve iki ülke ilişkilerini daha ileriye nasıl götürebiliriz diye bu konularda da fikirler üretiyoruz. Türkiye, Dağlık Karabağ sorununda hep Azerbaycan`ın yanındadır. Azerbaycan ne düşünüyorsa Türkiye de aynısını düşünmektedir. Bu sorun çözümlenmedikçe Türkiye, Ermenistan`a sınırlarını açmayacaktır. Ermenistan`la protokoller konusu Dışişleri Komisyonu`nun gündemindedir. Dışişleri Komisyonu Başkanı olarak bu protokolleri gündeme alıp almama yetkisine sahibim ve bu protokolleri gündeme almamakararındayım. Azerbaycan`ı rahatsız edecek hiçbir unsur Türkiye tarafından gerçekleştirilemez, Türkiye`nde rahatsız edecek hiçbir unsur Azerbaycan tarafından gerçekleştirilemez" ifadelerini kullandı.

Geçen yılın Ekim ayında Zürih`te Türkiye ve Ermenistan Dışişleri Bakanları 1993 yılında durdurulan ikili ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda protokol imzalanmıştı. Protokollerin yürürlüğe girmesi için her iki ülkenin parlamentosunun onayı gerekiyor.
Kaynak: İHA