Ömer Lütfi Akad`a Veda

95 yaşında hayatını kaybeden yönetmen Ömer Lütfi Akad için 20 yılı aşkın bir süre öğretim üyeliği yaptığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi`nde tören düzenlendi.

Törene katılanlar gözyaşlarını tutamadı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Sinema Televizyon Bölümü`nde düzenlenen törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay`ın yanı sıra sanat dünyasından çok sayıda kişi katıldı. Duygusal anların yaşandığı törende bir konuşma yapan Bakan Günay, "100 yıla yakın bir ömür. 1948`den beri sinemayla haşır neşir olmuş ve Türk sinemasında gördüğümüz bütün ilklerin, güzelliklerin, gelişmelerin temelini atmış bulunan bir insan. Böyle bir emeğin, böyle bir üreticiliğin karşısında ne söylesem bir fazla,ne söylesem bir eksiktir. Hepimiz ömrümüzde Türkiye sinemasıyla ilgili ne gördüysek büyük ölçüde onun yaptıklarının üzerinden gördük" diye konuştu.

Herkesin hayatında, Akad`ın yaptığı filmlerinin bıraktığı izler olduğunu anlatan Bakan Günay, "Hepimizin hayatında onun bir filminin duygularımızda özel bir izi vardır. Galiba onun ruhunu şad edecek olan bugün Türk sinemasının iyi bir yere gelmiş olmasıdır, Türk sinemasının üretkenliğinin artmış olmasıdır, seyircisinin artmış olmasıdır. Türk sineması seyircisinin sinemaya önem veren başka ülkelerle kıyaslandığında bugün hepimizi onurlandıran, sevindiren bir yere gelmiş olmasıdır. Türk sinemasının içerdeve dışarıda ödüller alıyor olmasıdır. Bu onun gayretinin, emeğinin, tevazu içinde geçmiş bu büyük yaratıcı çabalarının boşa gitmediğinin güzel örneklerini oluşturuyor. Bende kendisini yıllar önce çeşitli konferanslarla uzaktan ve büyük bir hayranlıkla tanıma imkanı bulmuştum. Hepimize güzel şeyler üretmiş" diye konuştu.

Okunan duaların ardından Akad`ın cenazesi omuzlara alınarak cenaze aracına taşındı. Cenaze daha sonra Levent Camii`ne götürüldü.
Kaynak: İHA