Öldüren çatapatın rengi değişiyor

İki çocuğun zehirlenerek ölümüne neden olan çatapatın, çikolataya benzeyen rengi değiştiriliyor. Üreticiler, çatapatın ambalajında da değişikliğe gidecek.

Aydın’da 4 yaşındaki Narin Ertaş ile Batman’da 5,5 yaşındaki Muhammet Furkan Bülbül’ün yuttukları çatapat yüzünden ölmesi ve yine Kayseri ve Gaziantep’te iki çocuğun bu yüzden organ nakli olması üretici firmaları önlem almaya zorladı. Sakarya’nın Hendek ilçesinde çatapat üretimi yapılan bir fabrikanın Genel Müdürü Yaşar Coşkun, çikolataya benzerliği sebebiyle çocuklarca yutulması sonucu ölümlere ve organ kayıplarına neden olan çatapatın rengini değiştirmek için çalışma başlattıklarını söyledi.

Mavi ve yeşil renk

Çatapatın mavi ya da yeşil renkte üretilmesini planladıklarını kaydeden Coşkun, “Yaşananları televizyondan öğrendik. Tedbir almak için rengini değiştirmeye karar verdik. Çikolataya benzememesi için rengini değiştirmek istiyoruz. Çalışmalara başladık. Olursa mavi ya da yeşil renk düşünüyoruz. Çatapatın rengiyle birlikte ambalajını da değiştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. Coşkun, senede 2 bin koli çatapat satıldığını ifade etti. Çatapatın çocuklara satılmaması gerektiğini belirten Coşkun, “3 yaşındaki çocuk onu nasıl ele geçirmiş? Bakkalların bunları çocuklara satmaması gerekiyor. Anne babalar dikkat etsin” şeklinde konuştu.

İçindeki fosfor öldürücü

Prof. Dr. Ahmet Aydın, “Çatapat gibi patlayıcı oyuncak malzemelerinde klorat ve fosfor var. Bu maddelerin yenilmesi ölüme kadar uzanan çok ciddi zehirlenmeleri beraberinde getirir. Ortalama 70 kg ağırlığındaki bir insanda ağız yoluyla alınan yaklaşık 70 mg fosfor öldürücüdür” açıklamasında bulundu.