``yatırımcılar Tüyolara İtibar Etmemeli``

Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Baş Uzmanı Emel Koçak, SPK Kanunu gereğince hisse senetlerinde manipülatif işlem yapmanın hukuken yasaklandığını belirterek, "Yatırımcılar tüyo, kulaktan kulağa edinilen bilgiler, kaynağı belli olmayan verilere rağbet etmemeli" dedi.

Bursa Kent Konseyi Bursa Çalışma Grubu tarafından Başbakanlık Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) işbirliğiyle düzenlenen "Tasarruf, Yatırım ve Borsa" konulu seminerde konuşan Baş Uzman Emel Koçak, vatandaşların nerelere yatırım yapabileceklerini anlattı. Koçak, "Büyük şirketlerin spekülatif alımlarına karşı küçük şirketler ne yapmalıdır?" sorusuna, "SPK Kanunu gereğince hisse senetlerinde manipülatif işlem yapmak hukuken yasaklanmıştır. Hem borsanın, hem de SPK`nın manipülatif işlemlerle alakalı bir takımdüzenlemeleri var. Bunlar için özellikle oluşturduğumuz gözetim merkezleri, bilgi sistemleri var. Burada bütün hisse senetlerindeki fiyat hareketlerini anlık olarak tespit ediyoruz. Buradaki anormal fiyat hareketlerine zaten anında müdahale ediyoruz. Yaptığımız incelemeler sonucunda eğer manipülatif bir takım hareketler varsa bunlara gerekli cezai müeyyideleri uyguluyoruz" diye konuştu

UZMANLARDAN `TÜYO` UYARISI Küçük şirketlerin izlemesi gereken yol diye bir durumun olmadığını belirten Koçak, yatırımcıların tüyolara inanmamasını istedi. Koçak, "Normal şartlarda bir hisse senedi hakkında birileri söylenti çıkarıyorsa, bir takım hareketlerde bulunuyorsa, zaten bunlar kanunlara aykırıdır. Burada yatırımcının yapması gereken şey, tüyolara, kulaktan kulağa edinilen bilgilere, kaynağı belli olmayan söylentilere rağbet etmemelidirler. Hisse senedine yatırım yaparken bir yatırım danışmanından, bir aracı kurumdan bilgialmalılar. Gerçekten bu şirketin hisse senedi teknik analizlere, verilere göre `iyi senet mi, kötü senet mi`, `şirketin mali durumu nedir`, `karlı mıdır, zararlı mıdır` bunları bilerek işlem yapmalıdır. Komşudan duyduğumuz `x hisse senedi çok iyi kar elde edecek` gibi haberlere riayet etmemelidir. Bu tür yatırımlar yapılacağı zaman bir danışmana gidilmelidir. Şirketin gerçek verilerine bakarak yatırım yapmakta fayda vardır" şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA