Tarihe Hayat Veren Eller

Osmanlı döneminden kalan tarihi örtüler, Bursa Olgunlaşma Enstitüsü`ndeki 8 kişilik uzman ekip tarafından orijinaline uygun bir şekilde yenilenerek, eski ihtişamına kavuşturuluyor.

Tarihe Hayat Veren Eller
Osmanlı Devleti`nin başkentlerinden olan Bursa`da Osmanlı padişahlarının türbelerindeki sanduka örtüleri, Olgunlaşma Enstitüsü uzman eğitmenleri tarafından yenileniyor. 9 yıl önce çalınan 144 yıllık Orhangazi Türbesi`nin örtüsünü yeniden yapan Bursa Olgunlaşma Enstitüsü uzmanları, bu yıl da 1. Murat Hüdavendigar`ın 12 metrekarelik sanduka örtüsü için aylar öncesinden çalışmalarına başladı. Alanında uzman 8 kişilik ekip, özel malzemelerle işledikleri örtüleri geleceğe taşımanın ayrı bir kıvancını yaşıyor.

Tarihi mirası gelecek kuşaklara aktarmanın önemli bir sorumluluk olduğunu kaydeden Bursa Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Münevver Yaman, özel malzemeler aracılığıyla Osmanlı padişahlarından miras kalan örtüleri orijinaline uygun hale getirdiklerini vurguladı. Daha önce bazı türbe örtülerini yenilediklerini söyleyen Yaman, "Şimdi ise 1. Murat Hüdavendigar`ın puşidesini yeniliyoruz. Bu eserler bizler için çok önemli. Özene bezene ve tarihi heyecanla bu eserleri yeniliyoruz. Bu iş sabır işi.Altyapısı çok uzun süren bir çalışma oldu. Ekim ayından itibaren puşideyi işlemeye başlamıştık. Özel kumaşlar, simler ve uygun iplikler kullanıyoruz" dedi

Yaman, daha önce de Orhangazi Türbesi`nin örtüsünü değiştirdiklerini ve çok olumlu eleştiriler aldıklarını ifade ederek, Yıldırım Beyazıt Türbesi`nin de örtüsünü yenileyeceklerini vurguladı. İl Özel İdaresi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Mustafa Muharrem Tüfekçi ise, ekibin çalışmalarının kendilerini gururlandırdığını belirterek, "Bu ekip çok özel bir görevi üstlendi. Sultan türbelerindeki örtüler, bu uzmanlarımız tarafından tekrar ihtişamına kavuşuyor. İl Özel İdare olarak her türlü desteği sağlayacağız. Tarihi mirasın geleceğe taşınması bizim için de önemli görevdir. Bursa ve ilçelerinde meclis bütçeleri doğrultusunda tarihi dokuların restorasyonuna katkıda bulunuyoruz" ifadelerinikullandı.
Kaynak: İHA