Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: Rafineriye İmarı Yetkimizi Kullanarak Verdik

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Danıştay’a götürdüğü 5 milyar dolarlık yatırımın imar planı onaylama yetkisinin kendilerinde olduğunu açıkladı.

Bunun kanun hükmünde kararnameyle kendilerine verildiğini belirten Bakanlık yetkilileri, Danıştay’ın başvuruyu kabul ederek kendilerinden bilgi istemesi durumunda savunma yapacaklarını kaydederek, "Kanunun bize verdiği yetkiyi kullandık. Verdiğimiz iznin arkasındayız, yasaya bir aykırılık yok." dedi.

Azerbaycan`a ait Socar&Turcas şirketinin, Aliağa ilçesindeki Petkim tesisleri alanında yapımına başladığı Star Rafinerisi`nin temeli, geçen günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından atılmıştı. Türkiye’de, tek noktaya özel sektör tarafından yapılan en büyük yatırım olan rafinerinin, üretime geçmesiyle bugünkü rakamlarla dış ticaret açığını 2 milyar dolar azaltacağı belirtiliyor. Büyükşehir Belediyesi, yatırımcı firmanın imar iznini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`ndan alması üzerine yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay 6. Dairesi`ne başvurdu. Bakanlığın onadığı alt ölçekli planların, kendileri tarafından hazırlanıp yürürlüğe giren 1/25 bin ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planları`yla uyumsuz, bunun da şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı olduğunu gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasını talep etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hedeflerinin yatırımları durdurmak olmadığını, dava açma sebeplerinin olağanüstü haller için bulunan 9. maddenin her konuda kullanılması ve plan yapma yetkilerinin ellerinden alınması olduğunu söyledi.