Bm Raporu: Türkiye, İnsani Gelişmişlikte 92. Sırada

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) `2011 İnsani Gelişme Raporu` yayımlandı.

Bm Raporu: Türkiye, İnsani Gelişmişlikte 92. Sırada
Rapora göre Türkiye, yüksek insani gelişim kategorisinde 187 ülke arasında 92. sırada yer alıyor.

UNDP 2011 İnsani Gelişme Raporu, Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde düzenlenen bir programla açıklandı. Programa; Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Koordinatörü ve UNDP Türkiye Temsilcisi Shahid Najam, Gazeteci- Yazar Mehmet Altan, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Asaf Savaş Akad ve çok sayıda davetli katıldı.
Raporu açıklayan Shahid Najam, Türkiye’nin özellikle 1980’den sonra büyük bir gelişme kaydettiğini belirterek, “Özellikle okullaşma oranında Türkiye büyük ilerleme kaydetti. Türkiye’nin milli geliri artmasına rağmen gelir dağılımında adaletsizlikler var. Türkiye’nin kalkınmasına mutlaka yoksulları da dahil etmesi gerekiyor. Türkiye bunları başardığında bir sonraki raporda daha büyük bir ilerleme kaydedecektir." ifadelerini kullandı.

Programın sonunda düzenlenen panelde konuşan Gazeteci Mehmet Altan ise, özellikle cinsiyet eşitsizlikliğinde Türkiye’nin hala gerilerde olduğunu belirterek, bu durumun incelenmesi gerektiğini ifade etti.

BM Türkiye Koordinatörü ve UNDP Türkiye Temsilcisi Shahid Najam’ın açıkladığı rapora göre Türkiye, İnsani Gelişme Endeksi’nde (İGE) dünyada 187 ülke arasında Azerbaycan’dan sonra 92. sırada yer alıyor. Ortalama insan ömrü, eğitim seviyesi ve ayarlanmış gerçek gelir gibi ana kriterlerin göz önünde bulundurularak toplam 187 ülkenin değerlendirildiği BM raporunda Türkiye, "Yüksek İnsani Gelişme" gösteren ülkeler kategorisinde yer aldı. Rapora göre insani gelişmişlik bakımından Norveç ilk sırada yer alıyor. Norveç’i Avustralya ve Hollanda takip ediyor. İnsani gelişme endeksinde Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Nijer ve Burundi ise son sırada yer aldı.


TÜRKİYE, CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNDE 77. SIRADA
BM raporuna göre Türkiye toplumsal cinsiyet eşitsizliği endeksinde 146 ülke arasında 77. sırada yer aldı. Türkiye’de her 100 bin canlı doğumdan 23’ünde, kadınların hamilelikten kaynaklanan sorunlar nedeniyle hayatını kaybettiği vurgulanan raporda, kadınların iş gücü piyasasına katılım oranı yüzde 24 olarak belirlendi. Cinsiyet eşitliğinde İsveç ilk sırada yer aldı. 146 ülke arasında eşitsizliğin en yaygın olduğu ülke ise Yemen.