``marmara’da Büyük Bir Deprem Olacak Hazırlık Yapmalıyız``

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Doç.

``marmara’da Büyük Bir Deprem Olacak Hazırlık Yapmalıyız``
Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Marmara bölgesinde her zaman deprem riski bulunduğunu söyledi.

Mudanya Belediyesi tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Kutoğlu, Marmara Bölgesi`nin deprem riskini, fay hareketlerini, tarih boyunca Marmara’da yaşanan depremleri, depremin önceden tahmin edilebilirliği konusundaki görüşlerini paylaştı. “Deprem gerçeğini kabul edelim. Bu bölgede büyük bir deprem bekleniyor. Korku ile zaman kaybetmeyip gerekli önlemleri alalım.” diye konuşan Kutoğlu, slayt eşliğinde bilgiler verdi. Bursa’da depremi önceden tahmin etmek için kurulan tüm sistemlerin işe yaramadığını söyleyen Kutoğlu şöyle devam etti:
“Bu sistemler depremin şiddetini ölçmek amacıyla kurulmuştur. Önceden tahmin edebilmek için Marmara Bölgesi`nde bugüne dek olan depremlerin hareketlerinin incelenmesi gerekiyordu. Bu inceleme yapılamadığına göre önceden tahmin edebilmemiz için birkaç büyük depremin ayrıntılı incelenmesi gerekiyor.”
Sismik dalga hareketleri, yerkabuğunun yükselmesi ve radon gazlarının takip edilmesi ile sadece yakın bir tahminin mümkün olabileceğine işaret eden Kutoğlu, “Bursa’nın deprem grafiği için ayrıntılı bir çalışma yapılması gerekiyor. Umarım yakın zamanda bu çalışma yapılır.” diye konuştu.

Deprem gerçeği karşısında zamana karşı yarışarak afet öncesi ve sonrası eylem planlarının hazırlanarak bir an önce faaliyete geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Kutoğlu, “Yerel yönetimlere çok iş düşüyor. Arama kurtarma birimlerinin organize olması gerekiyor.” ifadesini kullandı.


“KOORDİNELİ ÇALIŞMAK GEREKİYOR”
Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk ise Japonya’dan örnek vererek, “Umarım Japonya’da olduğu gibi deprem esnasında binalara güvenebileceğimiz bir duruma geliriz.” temennisini dile getirdi. Tüm Türkiye’de deprem riskinin var olduğuna işaret eden Aktürk sözlerini şöyle tamamladı:
“Devlet, yerel idare ve üniversiteler depreme karşı birlikte çalışmalı birlikte hareket etmelidir. Van depreminden sonra bu birlikteliğin sağlanması için gereken girişimler yapılmaya başlandı. Yapılan imar planı ve revizyonlarında gereken hassasiyetin gösteriyoruz. İnşaat sektörünün de deprem sonrası daha bilinçli olduğunu gözlemliyoruz. Depreme karşı gereken tüm önlemleri alacağız.”