Çocuklar İçin Yoga

Samsun`da Değişim Atölyesi Kişisel Gelişim ve Psikolojik Danışma Merkezi tarafından açılacak Çocuk Yogası Eğitmenliği Kursu`nda kursiyerlere Uluslararası Çocuk Yogası Eğitmeni Sertifikası verilecek.

Çocuklar İçin Yoga
Yoganın 5 bin yıldan beri yapılan ve kökleri Hindistan`a dayanan kadim bir sanat ve bilim dalı olduğunu söyleyen Psikolojik Danışman Sabriye Demirci, yoganın evrenin olumsuzluklarından etkilenmeden yaşayarak her an aklın sakinliği ve huzur içinde olabilmeyi sağladığını ve bireyin mutlu, dengeli bir hayata ulaşabilmesi için ruh-beden-zihin üçlüsünün birleşmesini ve doğal dengesini sağlamayı hedeflediğini belirtti. Yoga ve sağlığın birbirleriyle ilintili olduğunu ifade eden Sabriye Demirci, "Özelliklefiziksel ve zihinsel sağlığa kavuşma ve korumada yaygın bir çözümdür. Kişiler yogaya daha çok stres ile baş etmek ve sağlık problemlerine destek olması amacıyla başlar. Yoga vücuttaki enerjinin yenilenmesini sağlar. `Asana` denilen duruşlar vücuttaki gerginliği, bloke olmuş enerjiyi serbest bırakır, kasları uzatır ve güçlendirir. İç organları esnekleştirir, uyarır ve masaj etkisi yapar. Sonuçta kas ve organlar kan, besleyici maddeler ve prana ile yıkanır. Yapılan nefes egzersizleri ciğer kapasitesiniartırarak beyne ve bedenin her noktasına maksimum oksijen girmesini sağlar. Böylece her bir hücre yenilenir, canlanır, temizlenir. Solunum, kalp, dolaşım, sinir ve boşaltım sistemlerinin işlevleri iyi hale gelir ve zihin berraklaşırken yorgunluk ve stres azalıp duygusal denge oluşmaktadır." Yoganın herkesin yapabileceği bir şey olduğunu ve herkese uygun bir yoga türü olduğunu söyleyen Sabriye Demirci, "4 yaşından itibaren çocuk, kadın, erkek, yaşlı yoga yapabilir. Hatta işyerinde verimi artırmak için ofis yogası yapmak bile söz konusudur. Biz Değişim Atölyesi Kişisel Gelişim ve Psikolojik Danışma Merkezi`nde yoga eğitmenlerimizle gündüz ve akşam derslerine başladık. Yogaseverler veya ilgi duyup başlayamayanlar için Samsun`da bir ihtiyacı gidermeye çalışıyoruz. Çocuk yogası eğitimcisiyetiştirmek amacıyla 26 Kasım`da bir kurs başlatıyoruz. 3 hafta sürecek bu kursta eğitmenlik görevini Aylin Tokcan üstlenecek. Kursiyerler bur kurs sonunda Uluslararası Çocuk Yogası Eğitmeni Sertifikası alacaklar. Kreş ve anaokullarında çalışan öğretmenler ile sınıf ve beden eğitimi öğretmenlerine özellikle öneriyorum. Böylece öğretmenlerin sınıf içi etkinlikleri zenginleşirken, çocuklarda konsantrasyon artacak, kendilerini ifade etme becerileri gelişecek, bağışıklık sistemleri güçlenecektir" diye konuştu

Yoganın çocuklara olan yararlarını anlatan Demirci, "Çocuklar yoga yapmaya başladıklarında yetişkinler gibi zihinlerinde fikirler yoktur. Onlar için yoga hikayeler, oyunlar, eğlendirici egzersizlerdir. Yoga eğitimleri tamamen güvenlik ve rekabetsiz ortamlarda verilir. Olumlamalarla kişisel gelişimlerine katkıda bulunulur. Onların bedensel farkındalıklarını geliştirir, fiziksel gerilimi azaltır, kasların rahatlamasını sağlar. Sinir sistemini rahatlatır, uyumayı kolaylaştırır ve kan dolaşımına olumluetkisi vardır. Konsantrasyonu geliştirir, olumlu düşünmeyi sağlar, stres ve gerilimi azaltır, hafızayı geliştirir. Yoga duygu ve davranışlarda da çocuklara oldukça yarar sağlar. Çocuğun kendine güvenini kazandırır, hayal gücünü geliştirir, sosyal ilişkilerde birbirlerine daha saygılı olmayı, kendisini ve başkalarını olduğu gibi kabul etmeyi öğrenir. Kendinin dışındaki canlıların, doğanın farkındalığına varırlar" şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA