Louis Daguerre kimdir? (18.11.2011 Google Doodle)

Louis Daguerre kimdir? Google bugün özel bir doodle çalışması yaparak Lois Daguerre'yı andı. Bugün Louis Daguerre'ın doğumunun 222. yılı olarak kutlanıyor.

Louis Daguerre, tam 174 yıl önce ilk kez kalıcı fotoğrafı bularak tarihe geçti. Google bu değerli sanatçının doğum gününe özel bir logo ile kutlayarak ziyaretçilerine hatırlattı. 18 Kasım 1787'de Fransa'da dünyaya gelen Louis Daguerre 1837'de kalıcı fotoğraf elde ederek kendini tanıttı.

Louis Daguerre doğum gününe özel Google logo değiştirdi. Fransız sanatçı ve kimyager olan Daguerre Dagerreyotipi adlı fotoğrafik görüntü elde etme yöntemini bulmuştur.

Louis Daguerre manzara resmi üzerine ve mimarlık, tiyatro tasarımı üzerine eğitim alan Louis-Jacques-Mandé Daguerre kendini en çok tiyatro çizimleri üzerine gelişmiştir. 1822 yılında ise Paris'te açılan Diorama'yı oluşturmuştur. Diorama gerçek veya kurgu bir senaryonun ışık oyunlarının da yardımıyla üç boyutlu olarak modellemesidir. Sergi amacıyla yapılan Diorama istenirse tablo olarak da kullanılabilir.Müze ve sergiler dışında maketçi ve modelciler de bir hobi olarak dioramalarla uğraşırlar. 19. yy'da bazı seyyar tiyatro gereçlerini tarif etmek için kullanılıyordu.

Bir Diorama örneği :

Louis Daguerre kimdir? (18.11.2011 Google Doodle)


Temple Bulvarı'nın Louis Daguerre tarafından 1838'in sonlarında ya da 1839'un başlarında çekilen bu fotoğrafı, bir insana ait ilk fotoğraftır. Kalabalık bir sokağın fotoğrafı olmakla birlikte çekim süresi 10 dakikadan fazla olduğundan, trafiğin akışı fotoğrafta görünmek için fazla hızlı kalmıştır. Tek istisna, ayakkabılarını fotoğrafta görünecek kadar uzun süre cilalatan sol alt köşedeki adamdır.

Louis Daguerre kimdir? (18.11.2011 Google Doodle)


Louis Daguerre 1820’lerde ışık efektleri ile saydam resimlerinin üzerine çalıştı. Dagereotip deney birkaç yıl sonra, Louis Daguerre, kendinden sonra bu adlandırma bir fotoğraf daha rahat ve etkili bir yöntem ortaya koydu. Louis Daguerre, Fransız Bilimler Akademisi’nin Paris’teki bir toplantıda 19 Ağustos 1839 tarihinde dagereotip süreci kamuoyuna açıkladı. Louis Daguerre ve Niépce oğlu 1839 yılında Fransız hükümeti dagereotip için haklarını sattı ve anlatan bir kitapçık yayınladı.