Güney-doğu Avrupa Yerel Yönetimleri Birlikleri Bursa’da Toplandı

Bursa’nın Yıldırım Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetimleri Birlikleri Ağı (NALAS) ve ‘Yerel Borçlanma ve Belediye Düzenli Atık Depolama ve Sahası Yönetimi-Uygulama, Muhtemel Sinerjileri ve Çözümler’ konulu seminer başladı.

Güney-doğu Avrupa Yerel Yönetimleri Birlikleri Bursa’da Toplandı
Toplantılara NALAS Asbaşkanı sıfatıyla Özgen Keskin başkanlık etti.


Yıldırım Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen ve 17 Avrupa ve Balkan ülkelerinden gelen belediye başkanları, belediye birlik temsilcileri ile bürokratların hazır bulunduğu açılış oturumuna Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Demirciler, Marmara Belediyeler Birlik Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, NALAS Genel Sekreteri Kelmend Zajazi, Romanya Belediyeler Birlik Başkanı Emil Dragichi, Kosova Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Sazan İbrahimi ve Alman Teknik İşbirliği Kurumu GIZ Balkan Bölge Koordinatörü Sunita Selak atıldı.

NALAS Asbaşkanı, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, NALAS’ın Avrupa’nın en güçlü belediye birlikleri platformu olduğunu belirterek, “Ülkeler, şehirler ve belediyeler arasında diyalog kurmak, kardeşlik tesis etmek ve bilgi alışverişinde bulunmak için NALAS çok önemli bir platform ağıdır.” dedi. İki günlük toplantıların ardından davetlilere Bursa`yı ve Yıldırım ilçesini gezdirerek tanıtım yapacaklarını anlatan Keskin, NALAS Yönetim Kurulu toplantısının yanı sıra yerel yönetimler için katı atık yönetimi, muhtemel çözümler ve finansal araçlar, yerel yönetim projeleri için banka kredileri, Avrupa’daki finansal kriz bağlamında yerel yönetim projeleri için banka kredileri konu başlıkları ile ilgili toplantılar düzenleneceğini anlattı. Keskin, ayrıca yönetim kurulu toplantısında da NALAS’a başvuru yapan ülke ve birliklerini değerlendireceklerini söyledi.

Bursa’nın en çok Balkanlar`dan göç aldığını belirten MBB Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise şunları söyledi: “Bursa olarak Güney-Doğu Avrupa ile köprü görevi görmekteyiz. NALAS, Balkanların tüm belediye birliklerinin toplandığı bir çatı kuruluşudur.”

Yurt dışından gelen davetlilerden ilk konuşmayı Romanya Belediyeler Birliği Başkanı Emin Dragichi yaptı. Dragichi, “Mali kriz ortamında belediyelerin mali sürdürülebilirlik konusu önem kazanmıştır. NALAS’ın yerel borçlanma araştırma projesi ve yayınlanan rapor belediyelere yol gösterdi. NALAS’ın kitapları ve raporları Balkanlar’da bütün belediyele başkanlarının masalarında bulunuyor.“ diye konuştu.


NALAS Genel Sekreteri Kelmend Zajazi, NALAS olarak ortak projelerin gelecek yıllarda da sürdürüleceğini belirterek, ev sahipliği yapan Yıldırım Belediye Başkanlığı’na teşekkür etti.


NALAS’a gelen tüm tekliflerin en ince ayrıntısına kadar değerlendirildiğini ifade eden Kosova Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Sazan İbrahimi, 2012 Mart ayında NALAS’ın genel Kuruluna Priştine’de ev sahipliği yapacaklarını söyledi. İbrahimi, yerel yönetimler arasındaki ilişkilerin güçlenmesinde NALAS’ın önemine değindi.

Alman Teknik İşbirliği Kurumu Balkan Bölge Koordinatörü Sunita Selak, birliğe üye olan ülkelerin bilgi ve becerilerinin NALAS’ta birleştiğini vurgulayarak, işbirliği ile daha büyük başarılara imza atıldığını söyledi.

Açılış oturumundaki konuşmaların ardından toplantıda, yerel yönetimler için katı atık sahalarının değerlendirilmesi, ilgili yasalar, çözümler ve ulusal stratejilerin görüşülmesine geçildi. Öğleden sonraki çalıştayda ise yerel yönetim projeleri için banka kredileri, bankanın perspektifini anlamak, Avrupa’daki finansal kriz bağlamında yerel yönetim projeleri için banka kredileri, NALAS’ın Mali Desantralizasyon Çalışma Grubunun NALAS yerel borçlanma bildirisi hazırlanacak. Toplantının ikinci gününde ise NALAS Yönetim Kurulu üyelerinin toplantıları ve çalışma gruplarının hazırlayacağı raporlar görüşülecek.