Tolon Savunmasını Yapmaya Başladı

İkinci Ergenekon davası tutuksuz sanıklarından emekli Orgeneral Hurşit Tolon`un savunması ile devam ediyor.


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen İkinci Ergenekon davası tutuklu sanık Muharrem Sarıkaya`nın çapraz sorgusunun tamamlanmasının ardından sanıklardan emekli Orgeneral Hurşit Tolon`un savunmasıyla devam ediyor.
Hukukun üstünlüğüne inandığını belirten sanık Tolon, iddianame ile ilgili olarak da "İçerikleri itibariyle yanlış, hatalı ve gerçeğe aykırı isnatları içerir özellik taşıyan, şimdiki halde ona yakın ve sonraki sayıları, şimdiden belli olmayan dokümanlardaki hukuki dayanaktan yoksun, ilişkisiz, irtibatsız ve de hayali olduğu kadar ön yargılı itham ve suçlamalar." iddiasında bulundu.
Kendini bildiği günden bugüne kadar yaşamının hiçbir safhasında yasalara aykırı herhangi bir düşünce, amaç ya da kast sahibi olmadığını söyleyen Tolon, "Yasadışı herhangi bir teşebbüs, herhangi bir oluşum ya da eylemin içinde veya yanında, bilerek bilmeyerek, doğrudan ya da dolaylı olarak hiçbir şekilde yer almadım. Bir ömür boyu yasalara harfiyen itaat edip, meslek yaşantımı yasaların uygulanması sorumluluğunu taşıyıp, yasadışı uygulamalara ise engel olmak suretiyle görev ve sorumluluklar üstlenmiş bir kişi olarak bugünlere geldim." şeklinde konuştu.

Emekli Orgeneral Tolon, hakkındaki suçlamaların, oğlu Ali Tolga Tolon`un şahsi konutunda, kendisinin de olmadığı bir zamanda kapısının kırılması sonrası yapılan aramada ele geçirilmemesine rağmen her nasılsa iddianameye dahil edildiğini öne sürdüğü 2 adet CD`ye dayandırıldığını söyledi. Tolon, bu arama ile ilgili tutulan tutanakta bulunduğu ileri sürülen 2 CD`den hiç bahsedilmediğini, ancak iddianamede bu CD içerikleri ile ilgili suçlandığını öne sürdü. 1 Temmuz 2008 tarihinde 4 ayrı adrese kendisi ile ilgili baskın düzenlendiğini de belirten Tolon, "Oğlumun evinden 183 adet belge ve döküman`a el konulmuş olduğu fezleke ile tespit edilmiş olmasına rağmen iddianameye eklenen sözde belgeler ile, toplam evrak sayısı, bir anda 477’ye çıkarılmıştır." iddiasında bulundu. Tolon, Kazakistan caddesindeki bu adreste uzun yıllardır oğlunun ikamet ettiğini, burasının kendisi ile bir ilgisi olmadığını söyledi.

2006 yılında bir lokantada tanıştığı kişinin, Akın Birdal suikastinin azmettiricisi Semih Tufan Gülaltay olduğunu daha sonra öğrendiğini savunan Tolon, "Bu tarihten sonra Gülaltay ile başka hiçbir yerde hiçbir zaman bir araya gelmediklerini öne sürdü. Tolon, tesadüfen bir araya gelmelerinin örgütsel irtibat olarak gösterilmesinin de hayatın doğal akışına aykırı olduğunu savundu.
Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, TBMM’ni ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetme ve gizli bilgileri temin etmek suçlarından 8 Temmuz 2008 tarihinde tutuklanan Tolon, 6 Şubat 2009 tarihinde yaş ve sağlık sorunları gerekçesi ile tahliye edilmişti