Arınç: Depremzedelere maaş bağlanacak

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Van'da yaşanan depremlerde malul ve ölen sigortalıların hak sahiplerine maaş bağlanmasına ilişkin kanun düzenlemesinin, Bakanlar Kurulu'nda imzaya sunulduğunu söyledi.

Arınç: Depremzedelere maaş bağlanacak

Başbakanlık Merkez Bina’da, yaklaşık 5,5 saat süren Bakanlar Kurulu Toplantısı ardından açıklama yapan Arınç, gündemin ana maddelerinden birinin, Van depremi ve sonrasındaki gelişmeler olduğunu belirtti. Depremlerde, başından bu yana 644 kişinin hayatını kaybettiğini, 252 kişinin depremden canlı olarak kurtarıldığını ifade eden Arınç, 71 bin 390 çadır dağıtıldığı bilgisini verdi.
Van depreminden zarar görenlere yönelik alınan tedbirlerin yanı sıra maaş bağlanmasına yönelik kanun tasarısının imzaya sunulduğunu ifade eden Arınç, bundan, depremden zarar görmüş ve vefat etmiş insanların yakınlarının faydalanacağının altını çizdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı tek maddelik kanunun, birinci ve ikinci Van depremlerinde malul kalan veya ölen sigortalılar ile bumların hak sahiplerine dönük olduğunu belirten Arınç; prim, hizmet ve sigortalılık sürelerine bakılmaksızın bunlara aylık bağlanmasının kararlaştırıldığını söyledi. Arınç, yine aynı kanunla depremlerde yaralanan veya sakatlananlardan protez veya ortez ücreti alınmayacağının altını çizdi.

Konuşmasının ardından soruları cevaplayan Arınç, depremzedelerin sıcak illere taşınmasına ilişkin yeni bir gelişme olup olmadığına yönelik soruya karşılık; depremzedelerin kalıcı konutlara yerleştirilmesi, kamu kurumlarında ağırlanması gibi her türlü alternatifin çalışıldığını belirtti. Coğrafi şartlar gereği, Van’a kışın, daha önce geldiğini ifade eden Arınç, karın başlaması ve soğuğun olmasının mukadder olduğunu, buna karşı depremzedeleri mağdur etmemek için devletin her türlü tedbiri almaya devam edeceğini söyledi.
Depreme dayanıklı binaların yapılmasına yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlemeyi de tüm hızıyla sürdürdüğünü söyleyen Arınç, depreme dayanıksız binaların yanı sıra kentsel dönüşümde pek çok ilde rastlanan ruhsatsız ve kaçak olan inşaatların da yıkılacağını belirtti. Arınç, “Öyle bir kanun çıkarmalıyız ki depremi ve depremin gerçeklerini gözeterek ele alınsın. Bir de belediyelere görev veren her ile ayrı imkanı tanıyan tasarı olsun.” dedi.

GAZETECİLERE YIPRANMA HAKKI

Doğan Haber Ajansı’nın iki muhabirinin depremde hayatını kaybetmesinin ardından, MHP’nin gazetecilere yıpranma hakkı verilmesine ilişkin önerisinin hatırlatılması üzerine Arınç, DHA muhabirlerinin, görevlerini ifa ederken hayatını kaybetmesinin kendilerini üzdüğünü aktardı. Gazetecilerin, büyük fedakarlık isteyen iş yaptığını söyleyen Arınç, hayatını kaybeden gazetecilere şehit gözüyle baktığını aktardı.

Yıpranma hakkının, geçmişten bu yana talep edilen bir konu olduğunu söyleyen Arınç, gazetecilere yıpranma konusunun teknik detaylar görüşülerek karar verilmesi gerektiğini belirtti. Arınç, zor bir işi yapan gazetecilerin özel şartlara sahip olması gerektiğinin de altını çizdi.